540 mill. rett i lomma

I løpet av ett år har milliardæren John Fredriksen (56) hentet ut mer enn en halv milliard kroner fra tankrederiet Frontline. I går fortsatte han utbyttefesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den styrtrike rederen skuffer inn utbyttekroner i et tempo som knapt er sett tidligere her til lands. Siden 7. juni i fjor har Fredriksen-kontrollerte Frontline utbetalt utbytte til sine eiere hele fire ganger.

I går varslet selskapet at en femte utbetaling er rett rundt hjørnet.

Høy frekvens

Frontlines to største eiere er Hemen holding og Meisha (til sammen 43,5 prosent). Begge selskapene inngår i John Fredriksens Kypros-baserte Greenwich Holdings.

Gjennom Hemen og Meisha har Fredriksen hentet ut følgende utbytter fra Frontline det siste året:

  • 7. juni i fjor: cirka 315 millioner kroner.
  • 5. september i fjor: cirka 120 millioner kroner.
  • 5. desember i fjor: cirka 30 millioner kroner.
  • 25. mars i år: cirka 60 millioner.I tillegg vil Fredriksen i løpet av få uker få utbetalt ytterligere 15 millioner kroner fra Frontline.

Dermed har milliardæren, som blant annet er kjent for sitt eierskap i Vålerenga, i løpet av ett år hentet ut hele 525 millioner kroner i utbytte fra selskapet.

Herskapshus

Inntil i fjor hadde ikke Frontline utbetalt en eneste krone i utbytte. Nå er imidlertid politikken en annen. Mens andre selskaper stort sett nøyer seg med å sende eierne én utbyttesjekk i året, sender Frontline for tida sjekker hvert eneste kvartal.

Kanskje kommer kontantene godt med for Fredriksen. I fjor kjøpte han bolig i hjertet av London. Pris: cirka 500 millioner kroner.

Slikt merkes, selv for en av landets rikeste menn.

Opp og ned

Frontline er en av børsens jojoaksjer. For nøyaktig ett år siden nådde kursen sitt høyeste nivå hittil: 215 kroner per aksje. I dag går aksjene for rundt hundrelappen.

Men, kursfallet til tross, trofaste Frontline-aksjonærer har vært med på en av tidenes oppturer i det norske aksjemarkedet. For tre år siden var det mulig å kjøpe en Frontline-aksje for under tier'n.

Også i andre selskaper har John Fredriksen gravd dypt i kassa.

Aftenposten skrev i fjor sommer at Fredriksen i forbindelse med kjøpet av Singapore-rederiet Osprey Shipping tok ut 900 millioner kroner i ekstraordinært utbytte.

HÅVER INN: Tankmilliardæren John Fredriksen vinker fra balkongen utenfor Frontlines lokaler på Aker Brygge. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.