5427 personer døde i Indonesia

Indonesiske myndigheter bekreftet i dag det endelige dødstallet etter jordskjelvet lørdag. I dag får de overlevende feltsykehus og mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ulykkesteam som jobber i området regner med de aller fleste omkomne er funnet etter lørdagens jordskjelv i Indonesia, som målte 6,3 på Richters skala.


5427 mennesker mistet livet i katastrofen - den verste i Indonesia siden tsunamien jula 2004, skriver Associated Press.

Mat, telt og strøm

En mer koordinert nødhjelp fra 22 land er nå på veg til Indonesia. FNs matvareprograms sendinger skal etter planen lande nær skjelvsenteret på øya Java i dag. Med seg har de blant annet energirik kjeks, tepper, telt og strømgeneratorer.

USA har donert 2,5 millioner dollar til nødhjelp, og skal ha hundre leger og sykepleiere på veg med operasjons- tannlege- og røntgenutstyr. Flere feltsykehus skal settes opp, etter at pasienter har måttet behandles utendørs de første dagene.

Sprekker i rullebanen på den største flyplassen i Yogyakarta, samt generelt dårlige veger, forsinker nødhjelpen betraktelig, skriver AP. Indonesia har innført en tre måneders unntakstilstand etter katastrofeskjelvet.

- Enorm oppgave

Drøyt 200 000 mennesker er hjemløse etter naturkreftenes herjinger. FNs nødhjelpkoordinator Jan Egeland beskriver oppgaven som enorm.

FROKOST: Denne gutten kom fra jordskjelvet med livet i behold. Det gjorde ikke 5427 av hans landsmenn. Foto: AP
FROKOST: Denne gutten kom fra jordskjelvet med livet i behold. Det gjorde ikke 5427 av hans landsmenn. Foto: AP Vis mer

- Men jeg tror vi når fram til de trengende raskere enn etter tsunamien. Java er ikke så avstedsliggende som Aceh, uttalte han til BBC mandag.

Mangel på mat har hittil vært et stort problem.

- Vi er 300 familier i denne landsbyen, og vi har bare fått to sekker ris. Det er ikke nok, sier 27-årige Lastri til Associated Press. Hun prøver å skaffe nok mat til seg og sin fem måneder gamle baby.

5427 personer døde i Indonesia