Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

5429 bekreftede coronadødsfall

Personer i 123 land har testet positivt på coronaviruset.

VIRUS: Coronaviruset, som ble oppdaget i Wuhan i Kina i desember, har så langt krevd 5429 menneskeliv. Foto: CDC via AP / NTB scanpix
VIRUS: Coronaviruset, som ble oppdaget i Wuhan i Kina i desember, har så langt krevd 5429 menneskeliv. Foto: CDC via AP / NTB scanpix Vis mer

Siden coronaviruset først ble oppdaget i industribyen Wuhan i Kina i desember har 5429 mennesker mistet livet som følge av viruset, ifølge oversikten til Johns Hopkins University klokka 05 lørdag morgen.

Så langt er det Kina og Italia som er hardest rammet, der henholdsvis 3075 og 1266 mennesker har mistet livet.

Universitetet bygger tallene sine på offisielle kilder, som f.eks. WHO, samt informasjon fra pressen.

Ifølge universitetets oversikt har så langt 145 360 personer blitt smittet av viruset. 70 296 av disse skal nå ha blitt friskmeldt.

Fredag alene ble det bekreftet 16200 nye coronatilfeller i verden.

Ifølge den siste oppdateringen fra WHO har personer i 123 forskjellige land testet positivt på coronaviruset.

PANDEMI: WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at over 5000 mennesker så langt har dødd etter å ha blitt smittet med viruset. Vis mer

750 smittet i Norge

I den siste oversikten fra Folkehelseinstituttet i Norge, som ble lagt fram klokka 18 fredag og bygger på tall fra midnatt natt til fredag, er 750 personer smittet i Norge.

Det er så langt rapportert om ett coronadødsfall i Norge.

«Torsdag 12. mars døde en eldre pasient med Covid-19-sykdom som var innlagt ved Oslo universitetssykehus. Oslo universitetssykehus kan av personvernhensyn ikke gi ytterligere informasjon om avdøde», skrev sykehuset på Twitter torsdag kveld.

Kina melder om 11 nye smittede og 13 dødsfall det siste døgnet som følge av coronaviruset.

Fire av smittetilfellene er i byen Wuhan i Hubei-provinsen, der utbruddet først ble oppdaget i desember. Ti av dødsfallene er også registrert i millionbyen, skriver The Guardian.

Til sammen er det bekreftet 80971 smittetilfeller i Kina.

På fredag meldte helsemyndighetene i Kina om åtte dødsfall, det laveste siden de daglige rapporteringen starter i slutten av januar.

- Europa episenteret

Viruset ble først påvist i Wuhan i Kina i desember. Fortsatt er de aller fleste smittetilfellene påvist der, men de siste ukene har viruset spredt seg raskt i Europa.

- Europa har blitt episenteret for pandemien, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en digital pressekonferanse fredag, ifølge NTB.

- Det meldes om flere nye smittetilfeller daglig i Europa enn det ble i Kina da utbruddet var på sitt høyeste der, fortsatte han.

Men det ser også ut til at flere land nå har klart å kontrollere virusutbruddet.

Sør-Korea melder lørdag om at 107 flere har fått påvist coronasmitte i landet. Dermed fortsetter nedgangen i tallet på nye smittede, og flere blir friske.

Det er andre dag på rad at Sør-Korea melder om at flere blir friskmeldt fra coronasmitte enn dem som får påvist smitte, skriver Reuters.

Det siste døgnet er 107 nye smittetilfeller bekreftet i landet, en nedgang fra 110 dagen før. I tillegg er 204 utskrevet fra sykehus det siste døgnet. Til sammen har 8.086 personer blitt smittet av covid-19-viruset i Sør-Korea.

CORONAVIRUSET: Lege Harald Dobloug svarer på spørsmål knyttet til hvilke tiltak barnefamilier bør gjøre. Video: Dagbladet TV Vis mer

FN-ansatte tar hjemmekontor

Torsdag innførte norske myndigheter de mest alvorlige tiltakene som er innført i fredstid i Norge. Alle landets skoler og barnehager ble stengt.

I tillegg må personer som har reist utenfor Norden etter 27. februar i karantene i to uker når de kommer hjem. Blant personene som er i karantene på grunn av utenlandsreiser er konge Harald og dronning Sonja, og helseminister Bent Høie.

Natt til lørdag be det også kjent at FN tar grep for å hindre spredning av viruset. Ifølge NTB ber generalsekretær António Guterres alle 3000 ansatte ved hovedkontoret i New York om å ha hjemmekontor i tre uker fra mandag av.

Unntaket er for dem som må utføre viktige tjenester. Møter i Sikkerhetsrådet og generalforsamling og andre utvalg og komiteer kan gjennomføres som vanlig, opplyser talsperson Stephane Dujarric.

President Donald Trump har erklært en nasjonal unntakstilstand i USA. Video: AP. Vis mer

Avtale i USA

I natt ble det også klart at demokratene i USA har blitt enige med Trump-administrasjonen om en coronakrisepakke. Den ble vedtatt seint fredag kveld, skriver nyhetsbyrået AP.

Presidenten ga selv sin tilslutning via Twitter i natt.

«Dette følger min anbefaling om gratis coronatester, betalt sykefravær for arbeidere som blir rammet. Jeg har bedt finansministeren og arbeidsministeren om å utstede reguleringer som gjør at ingen små bedrifter vil bli skadet. Jeg oppfordrer alle republikanere og demokrater om å komme sammen og STEMME JA!», skriver Trump.

Trumps tilslutning sikret at både demokrater og republikanere stemte gjennom tiltakspakka i Representantenes hus. Nå må den også vedtas i Senatet, noe som skjer tidligst mandag.

- Vi gjorde det vi sa vi skulle gjøre: Sette familiene først, sa demokratenes Nancy Pelosi fredag kveld.

Tiltakene innebærer i tillegg til betalt sykefravær og gratis virustester også forbedret støtte i forbindelse med arbeidsledighet og styrkede matprogrammer.

Det er Nancy Pelosi og finansminister Steven Mnuchin som har forhandlet om avtalen.

CORONAVIRUSET: Gomorra-skuespiller Luca Franzese har publisert denne videoen, etter at søsteren hans døde nylig. Vis mer
Hele Norges coronakart