Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 55 000 barn kan ha blitt utsatt for overgrep i Norge

Det anslår sexolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De pasientene som kontakter oss, er sannsynligvis bare toppen av et isfjell. Jeg er sikker på at overgrepene er langt flere enn vi liker å tenke på, det er grunn til å tro at tusenvis av norske barn utsettes for seksuelle overgrep, sier fagsjef Turid Kavli ved enhet for traumebehandling ved Betania Malvik til Aftenposten.

Spesialist i sexologisk rådgivning og daglig leder ved Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, Margrethe Wiede Aasland, tror at 55.000 barn, det vil si 5 prosent av alle barn under 18 år, blir utsatt for grove og gjentatte seksuelle overgrep.

Førsteamanuensis ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Svein Mossige, gjennomførte i 2007 en undersøkelse blant 7.000 ungdommer. 1 prosent av dem svarte at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep fra nære familiemedlemmer. 80 prosent av ofrene var jenter.

Politiets egne tall viser at antall anmeldelser for seksuell handling med barn under 16 år har økt kraftig de siste årene. Fra første halvår i 2006 til første halvår i fjor var økningen på 126 prosent.

Men tallgrunnlaget er lite, påpeker politiinspektør Knut Erik Huseby i Politidirektoratet. I første halvår i år mottok politiet 251 anmeldelser, og prosentvis blir det dermed store utslag.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!