55 000 drap seinere velger meksikanerne ny president

Forhåndsvalg viste at «det perfekte diktatur» og Enrique Peña Nieto ville overta makten i Mexico. I går strømmet meksikanerne til valgurnene og stemte fram Nieto.

TIL VALG: Feilipe Calderón fra Nasjonalt handlingsparti (PAN) var president i Mexico inntil i dag. Hans populæritet har sunket i takt med den økte bruken av vold blant narkotikakriminelle, og Enrique Peña Nieto fra Det institusjonaliserte revolusjonspartiet (PRI) vil overta makten i landet. Foto: Luis Alberto Cruz / AP Photo / NTB Scanpix
TIL VALG: Feilipe Calderón fra Nasjonalt handlingsparti (PAN) var president i Mexico inntil i dag. Hans populæritet har sunket i takt med den økte bruken av vold blant narkotikakriminelle, og Enrique Peña Nieto fra Det institusjonaliserte revolusjonspartiet (PRI) vil overta makten i landet. Foto: Luis Alberto Cruz / AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge forhåndsvalget så det ut til at regionalpolitikeren og juristen Enrique Peña Nieto fra Det institusjonaliserte revolusjonspartiet (PRI) vil overta makten i Mexico, ifølge Al Jazeera.

Det vant han med god margin også.

I går gikk 80 millioner velgere i Mexico til valg av ny president samt 500 medlemmer av underhuset og 128 senatorer.

Mexico er et av landene i verden som er hardest rammet av gjengkriger, og blir regnet som et av de viktigste transittlandene for narkotika til USA og Europa.

Lite bokinteressert Partiet PRI har tidligere hatt makten i landet i 71 år før de tapte valget i 2000. Presidentkandidaten Nieto er populær hos både fattige velgere og den rike overklassen, og har lovet lavere strømpriser, mer penger til bøndene og et bedre trygdesystem. For å få ned drapstallene i Mexico har han sagt at han vil konsentrere seg mer om ofrene for kriminaliteten enn på kampen mot narkokartellene.

Da Peña ble spurt om å nevne tre bøker som har påvirket livet hans på en bokmesse kom han bare på én. Kona hans er skuespiller i en av Mexicos såpeoperaer.

POSERTE MED FAMILIEN:  Presidentkandidat Enrique Peña Nieto fra Det institusjonaliserte revolusjonspartiet poserte i dag med såpeskuespillerkona Angelica Rivera sammen med deres barn fra tidligere ekeskap. Foto: Tomas Bravo /  Reuters / NTB Scanpix
POSERTE MED FAMILIEN: Presidentkandidat Enrique Peña Nieto fra Det institusjonaliserte revolusjonspartiet poserte i dag med såpeskuespillerkona Angelica Rivera sammen med deres barn fra tidligere ekeskap. Foto: Tomas Bravo / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nobelprisvinner i litteratur, Mario Vargas Llosa, kalte PRI-partiets styring for «det perfekte diktatur».

Etter at partiet kom til makta i 1929 har de jukset i flere valg, og vunnet med mer enn 70 prosent av stemmene. Som opposisjonsparti har de den siste perioden motsatt seg flere reformer.

Landet er nummer 100 av 183 på Transparency Internationals korrupsjonsmåling.

Studentopprør «Mexico - våkn opp!» har det stått på de mange plakatene studentbevegelsen «Yo soy 132», eller «Jeg er 132» har demonstrert mot PRI med i den siste tiden. Den «Occupy Wall Street»-inspirerte bevegelsen har spredt seg til alle landets universiteter.

Talsmenn fra PRI mente derimot at at demonstrantene var betalt av opposisjonene, og ikke var reelle studenter.

Anklagene ble besvart med video fra 131 studenter, hvor de sto fram med full identitet og studentkort på nettet.
 
Alvorlig narkokonflikt Den sittende presidenten, Feilipe Calderón, tilhører Nasjonalt handlingsparti (PAN), som er konservativt og kristeligdemokratisk. Partiet har sittet med makten siden 2000, da tidligere sjef for Coca-Cola i Mexico, Vicente Fox, tok de første seks årene ved roret.

I forrige måned ble det svært pinlig for presidenten da mexicansk politi stolt viste fram at de hadde tatt en fryktet narkosjef, som i virkeligheten bare var en bilselger.

GRUSOMT:  Ni uidentifiserte lik ble i mai i år funnet hengende fra en bor i grensebysen Nuevo Laredo, nord i Meixco. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
GRUSOMT: Ni uidentifiserte lik ble i mai i år funnet hengende fra en bor i grensebysen Nuevo Laredo, nord i Meixco. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I løpet av Calderóns tid har minst 55 000 mennesker mistet livet i krigen mot narkokartellene, en krig han erklærte kort tid etter at han kom til makten. Han lovet å  ordne opp i den den omfattende korrupsjonen i landet, men ettersom volden har økt, har også hans oppslutning sunket kraftig.

I 2009 ble PAN spesielt kritisert for håndteringen av finanskrisen og svineinfluensaen.

Mexicos grensebyer i nord er kjent som en av de farligste stedene i verden, mens turiststeder som Cancun og Los Cabos er godt bevoktet av politi.

Partiets presidentkandidat i år var økonomen Josefina Vázquez Mota, som er Mexicos første kvinnelige kandidat. Hun har rettet mye av valgkampperioden mot kvinner, og lovet å jobbe for likelønn og respekt for kvinner.  

Oppslutningen på meningsmålingene har hun derimot slitt med.

Grufull halshogging I mai ble 49 hodeløse lik i søppelsekker funnet på en motorvei i nærheten av Monterrey, nord i Mexico. Dette var rett etter at  mexicansk politi fant 18 halshogde og parterte lik utenfor landets nest største by Guadalajara.

OPPRØR«Jeg er 132»-bevegelsen har demonstrert flere ganger mot presidentkandidaten Enrique Peña Nieto fra Det institusjonaliserte revolusjonspartiet (PRI). Foto: Hector Guerrero / AFP Photo
OPPRØR«Jeg er 132»-bevegelsen har demonstrert flere ganger mot presidentkandidaten Enrique Peña Nieto fra Det institusjonaliserte revolusjonspartiet (PRI). Foto: Hector Guerrero / AFP Photo Vis mer

Uka før ble ni mennesker funnet hengende fra ei bru i byen Nuevo Laredo like ved grensen til Texas i USA. Samtidig ble 23 lemlestede lik funnet uten hoder i en bil. Hodene ble funnet i en kjøleboks utenfor ordførerens kontor, ifølge politiet.

Myndighetene har lagt mye av skylden for blodbadet på «Los Zetas» - en bande som ble dannet av deserterte kommandosoldater på 1990-tallet - og grupper som er alliert med Sinaloa-kartellet. I mai ble «La Tosca», Mexicos mest fryktede kvinnelige leiemorder arrestert etter å ha drept 20 personer på oppdrag fra banden.

Kartellet ledes av Mexicos mest ettersøkte narkotikabaron, Joaquin «El Chapo» Guzman.

Prøver igjen Det venstreorienterte Demokratisk revolusjonsparti (PRD) stilte i årets valg med Andrés Manuel López Obrador, som så vidt tapte det forrige valget i 2006 med 0,58 prosent.

Dette skjedde etter at det  føderale valginstituttet (IFE) brukte over to måneder på å erklære Felipe Calderón (PAN) til vinneren.

FERDIG:  Den sittende meksikanske presidenten Felipe Calderon får ikke stille til gjenvalg etter å ha hatt makten i seks år. Her forsvinner han fra valglokalet i dag. Foto: Yuri Cortez / AFP Photo / NTB Scanpix
FERDIG: Den sittende meksikanske presidenten Felipe Calderon får ikke stille til gjenvalg etter å ha hatt makten i seks år. Her forsvinner han fra valglokalet i dag. Foto: Yuri Cortez / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Obrador appellerer store deler av middelklassen og til studenter i Mexico.

Alle de tre kandidatene må tåle anklager om at de bevisst eller ubevisst mottar støtte fra kriminelle miljøer som tjener grovt på narkotika, melder NTB.

I tillegg stilte det mye mindre partiet Nueva Alianza à la Presidencia de la República til valg med Gabriel Quadri som sin kandidat.

LIGGER DÅRLIG AN:  Nasjonalt handlingsparti (PAN) presidentkandidat er økonomen Josefina Vázquez Mota, som er Mexicos første kvinnelige kandidat. Hun har rettet mye av valgkampperioden mot kvinner, og lovet å jobbe for likelønn og respekt for kvinner. Her har hun avgitt sin stemme i dag. Nesten 80 millioner meksikanere er ventet å stemme. Foto: Johan Ordonez / AFP Photo / NTB Scanpix
LIGGER DÅRLIG AN: Nasjonalt handlingsparti (PAN) presidentkandidat er økonomen Josefina Vázquez Mota, som er Mexicos første kvinnelige kandidat. Hun har rettet mye av valgkampperioden mot kvinner, og lovet å jobbe for likelønn og respekt for kvinner. Her har hun avgitt sin stemme i dag. Nesten 80 millioner meksikanere er ventet å stemme. Foto: Johan Ordonez / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer