Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

55 døde på ett sykehjem

Nye tall viser enorme dødstall på sykehjemmene i New York.

MANGE DØDE: Cobble Hill Health Center i Brooklyn har hatt 55 dødsfall. Foto: AP Photo/John Minchillo
MANGE DØDE: Cobble Hill Health Center i Brooklyn har hatt 55 dødsfall. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): New York er for lengst blitt et episenter for coronasmitten. Nå viser nye tall som nyhetsbyrået AP har fått tak i at antallet dødsfall på sykehjemm i byen er svimlende.

- Hvert dødsfall er hjerteskjærende. Dette har vært surrealistiske tider, sier medisinsk direktør ved Kings Harbor Multicare Center til nyhetsbyrået.

Det er et sykehjem i Bronx med plass til 720 pasienter. De har så langt hatt 45 dødsfall.

Verst er situasjonen ved Cobble Hill Health Center i Brooklyn. Det er et sykehjem med plass til 300 personer. Her har 55 personer dødd av coronasmitte. Også tre andre sykehjem, av de 68 som har svart på undersøkelsen så langt, har hatt flere enn 40 dødsfall.

DESINFISERING: Brannmenn tar av seg beskyttelsesutstyret etter en utrykning til sykehjemmet Cobble Hill Health Center. Foto: AP Photo/John Minchillo
DESINFISERING: Brannmenn tar av seg beskyttelsesutstyret etter en utrykning til sykehjemmet Cobble Hill Health Center. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer

Trolig høyere

Totalt er det rapporterte tallet på 2.690, men trolig ligger det betydelig høyere. Det betyr at antallet dødsfall på sykehjem i New York utgjør om lag 40 prosent av totalt 6912 dødsfall på sykehjem nasjonalt.

I løpet av én time fredag ankom fire ambulanser mens AP befant seg utenfor Cobble Hill Health Center.

- Selv om vi har hatt en økning i antall dødsfall de siste ukene, har vi ikke vært i stand til å bekrefte at de er relatert til covid-19. Det har vært ekstremt vanskelig å få tak i tester, sier sykehjemmet i en uttalelse.

Til sammen 19 sykehjem i New York har rapportert mer enn 20 dødsfall hver.

OVERFYLTE SYKEHUS: Coronapandemien har gitt overfylte sykehus i New York. Nå må lik plasseres i kjølecontainere utenfor sykehusene. Video: Vegard Kvaale Vis mer

- Snakket om sykehjem

- Vi har snakket om sykehjem hver dag i 30 dager. Vi har sagt 157 ganger at den mest sårbare befolkningen er eldre, og det mest sårbare stedet er sykehjem, svarte Cuomo på sin daglige pressekonferanse fredag da han ble spurt om hvorfor ikke offentligheten er blitt varslet om utbruddene på New Yorks sykehjem.

Leder for New York State Health Facilities Association og New York State Center for Assisted living, Stephen Hanse, viser hvordan sykehjemmene tar seg av svært sårbare personer.

- Utbruddene er ikke et resultat av manglende oppmerksomhet eller andre svakheter ved våre fasiliteter. Det ligger i miljøets natur at sosial distansering ikke er en mulighet. Staben hjelper beboerne med vask, påkledning, mat og andre personlige behov, sier Hanse i en uttalelse.

NASJONALGARDEN: Soldater fra den amerikanske nasjonalgarden forbereder seg på å gå inn på sykehjemmet Cobble Hill Health Center i Brooklyn under coronautbruddet. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
NASJONALGARDEN: Soldater fra den amerikanske nasjonalgarden forbereder seg på å gå inn på sykehjemmet Cobble Hill Health Center i Brooklyn under coronautbruddet. Foto: REUTERS/Lucas Jackson Vis mer

Også i nabostaten

I nabostaten Connecticut er også dødstallene på sykehjemmene svært høye. 375 av delstatens 971 coronadødsfall har skjedd på sykehjem.

- Vi har hatt vår andel sorg. Vi sørger over alle her, sier assisterende visepresident ved Parker Jewish Institute for Healt Care and Rehabilitation, Lina Scacco, til AP.

Sykehjemmet har hatt 38 dødsfall så langt. Nå må de planlegge minnestunder over nettet.

- Dette har vært fullstendig knusende for familiene, sier Scacco.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!