55 drepte i Tsjetsjenia-attentat

55 personer er døde etter fredagens eksplosjon ved regjeringsbygningen til prorussiske myndigheter i den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj, opplyser myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske departementet for sivilforsvar og nødssituasjoner opplyser til nyhetsbyrået Interfax at antall drepte er steget til 55.

Minst 152 personer ble skadd da selvmordsbombere utløste store mengder sprengstoff etter å ha kjørt en lastebil og en jeep gjennom et gjerde rundt den strengt bevoktede bygningen.

Lørdag formiddag lette redningsmannskaper fortsatt etter overlevende i ruinene, og myndighetene lovet at arbeidet ville fortsette inntil man er helt sikker på at det ikke finnes flere overlevende.

Fredag kveld var fem mennesker trukket levende ute av ruinene.

Leger våket over de hardt skadde ofrene med stearinlys på grunn av strømbrudd i bydelen. Det er også alvorlig mangel på medisiner og medisinsk utstyr i den tsjetsjenske hovedstaden.

Et fly med et mobilt sykehus og et legeteam var natt til lørdag på vei fra Moskva til Groznyj, og redningsmannskaper fra naborepublikkene er brakt inn til den krigsrammede republikken.

En lokal tjenestemann sier at de fleste drepte var av tsjetsjensk opprinnelse. Ingen fremstående embetsmenn fra den prorussiske administrasjonen ble drept.

Rundt 200 i bygningen

En lastebil og en jeep kjørte fullastet med ekslosvier kjørte inn i hovedkvarteret til den pro-russiske regjeringsadministrasjonen i Tsjetsjenias hovedstad.

- Det er mange sårede, det er helt endeløst, sa en kvinnelig TV-journalist som bare presenterte seg ved fornavnet Raisa. -Det er svært mange sårede, hundrevis tror jeg. De driver fortsatt og forsøker å grave dem fram fra ruinene.

Regjeringsbygget var et av svært få bygg i Groznyj som er blitt gjenoppbygd etter at russiske styrker sist tok over byen i år 2000. Store deler av bygningen er lagt i grus, ifølge fjernsynsbilder på russisk TV.

TV viste rystende bilder av lemlestede døde og kroppsdeler spredd ut over den frosne bakken mens andre med sterkt blødende sår snublet mot hjelpepersonell som var kommet til.

Ledere unslapp

Verken lederen for den tsjetsjenske pro-russiske administrasjonen Akhmad Kadyrov eller statsministeren Mikhail Babitsj var til stede i bygningen da eksplosjonen inntraff, melder nyhetsbyrået Itar-Tass.

Kadyrov rettet umiddelbart pekefingeren mot den tsjetsjenske separatistlederen Aslan Maskhadov.

- Jeg vet med fullstendig sikkerhet at Maskhadov beordret og organiserte denne tragedien, sa Kadyrov til Itar-Tass.

Tsjetsjenske separatister anser den pro-russiske administrasjonen for å være forrædersk og har drept flere av dens representanter siden Russland gikk inn i republikken i oktober 1999 for å knuse et separatistopprør.

Attentatet skjedde klokken i går 12.15 norsk tid.

Det er bare to måneder siden en gruppe tsjetsjenske islamister tok 800 sivile som gisler i et teater i Moskva. I alt 129 gisler og 41 gisseltakere ble drept da russiske spesialstyrker aksjonerte med gass og skytevåpen mot gisseltakerne.

Russiske styrker har vært i krig mot tsjetsjenske separatister siden 1994. En avtale i 1996 ga Tsjetsjenia tilnærmet selvstyre, men i 1999 rykket russiske styrker inn igjen.

(NTB-DPA-Reuters)

<B>SKADDE: Skadde blir ført bort fra den russiske administrasjonens hovedkvarter i Groznyj rett etter eksplosjonen.
<B>36 DØDE: Det meldes nå om 39 døde etter gårsdagens terrorangrep.
<B>KRATERET: Et digert hull forteller om hvor kraftig bomben var.