5,5 meter høye Georg måtte gipses

Ni ruller med gipsmateriale, én kirurg og narkose måtte til i Kristiansand dyrepark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjiraffen Georg (7) fikk endelig høyrebeinet sitt gipset i dag etter at han forstuet foten sin i våres. En kirurg, ni ruller med gipsmateriale og full narkose av George måtte til for å få sjiraffens forbein gipset.

I juni forstuet sjiraffen Georg foten sin, og den langbeinte krabaten måtte flyttes innendørs for å få ro. Der ble han i tre måneder.

Men en sjiraff er ikke født til å sitte inne, de er avhengige av å stå ellers vil de få omfattende trykkskader. Foten ble ikke leget av månedene i isolat, i stedet fikk George en feilstilling av foten som kunne ha gitt en permanent skade. I verste fall ville dette ført til at George hadde blitt nødt til å avlives.

Uvanlig og komplisert

- Sjiraffer er de vanskeligste dyrene å foreta operasjoner på. Anestesien er veldig komplisert og risikofylt. I mange tilfeller dør sjiraffer under narkose, sier  leder for dyreavdelingen ved Kristiansand dyrepark, Rolf Arne Ølberg til Dagbladet.no.

- Hvorfor er det så risikofylt?

- De har svært høyt blodtrykk, de får også problemer med å stable seg opp på de lange beina etter narkosen, dessuten er de drøvtyggere og ofte kan de gulpe opp mageinnhold som kommer ned i lungene og kveles av dette. Mye kan gå galt, sier leder for dyreavdelingen ved Kristiansand dyrepark, Ølberg.

Dette er årsaken til at dyreparken ventet så lenge med gipsingen.- Vi prøvde alt annet først, men ingenting hjalp , sier Ølberg.

NARKOSE: George måtte få narkose før han kunne gipses. Alle foto: Kristiansand dyrepark
NARKOSE: George måtte få narkose før han kunne gipses. Alle foto: Kristiansand dyrepark Vis mer

Gipsingen tok over en time og ble utført av den pensjonerte kirurgen, Helge Svendsen. - Han er kjent med gipsmaterialet og er veldig dyktig, sier Ølberg.

Ølberg forklarer at det ikke er uvanlig for sjiraffer å ha beinproblemer. - De vrikker stadig foten, men jeg har aldri hørt om tilfeller der sjiraffer har fått beinet gipset, sier han.

Vellykket

Georg ramlet tre ganger da han skulle stable seg på beine etter narkosen, men alt i alt var det vellykket. Nå kan den 5, 5 meter høye sjiraffen endelig gå på beina.

- Han har nettopp trådt inn i de voksenes verden, men har ikke fått nytt sommeren, sier Ølberg.

Georg har bodd i Kristiansand dyrepark i rundt fire år, og har ingen familie ennå.

- Etter hvert som han blir frisk er det ikke umulig at han finner seg en å stifte familie med, sier Ølberg.

Sjiraffen må gå med gipsen i mellom tre og fire måneder. - Selv om han ikke er helt frisk nå, kan han i alle fall gå og det trenger han. Han har hatt en veldig kjedelig sommer, sier Ølberg.

5,5 meter høye Georg måtte gipses
LIGGER NEDE
STABLER SEG PÅ BEINA
STÅR OPPREIST