56 år gamle Lai var en «McFlyktning». Hun døde i restauranten

Stadig økende problem.

McFLYKTNINGER: Fenomenet «McFlyktninger» dukket opp i Hong Kong for omlag åtte år siden. Det går ut på at mennesker, som ikke har råd til de skyhøye leieprisene, velger å tilbringe natten i McDonalds-restauranter. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press. Foto: AP Photo/Vincent Yu/NTB Scanpix
McFLYKTNINGER: Fenomenet «McFlyktninger» dukket opp i Hong Kong for omlag åtte år siden. Det går ut på at mennesker, som ikke har råd til de skyhøye leieprisene, velger å tilbringe natten i McDonalds-restauranter. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press. Foto: AP Photo/Vincent Yu/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fenomenet «McFlyktninger» dukket opp i Hong Kong for omlag åtte år siden. Det går ut på at mennesker, som ikke har råd til de skyhøye leieprisene, velger å tilbringe natten i McDonalds-restauranter. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press.

En av dem var 56 år gamle «Lai». Sikkerhetskameraene viste at kvinnen, som hadde på seg en grå frakk og sandaler, sank sammen over benken litt før klokka halv to på natta.

Ingen av de andre kundene i lokalet tenkte over det før det på morgenen ble oppdaget at hun var kald og livløs. Dette var nesten 24 timer etter at hun entret restauranten.

Legger til rette Det blir registrert stadig flere hjemløse i forretningsmeteropolen. I år vet myndighetene om 806 personer som ikke har eget tak over hodet. Det er mer enn en dobling siden 2007.

For mange av dem blir de døgnåpne filialene til McDonalds et naturlig sted å sove - noe de også legger til rette for.

DOBLING: Det blir registrert stadig flere hjemløse i forretningsmeteropolen. I år vet myndighetene om 806 personer som ikke har eget tak over hodet. Det er mer enn en dobling siden 2007. Foto:AP Photo/Vincent Yu/NTB Scanpix
DOBLING: Det blir registrert stadig flere hjemløse i forretningsmeteropolen. I år vet myndighetene om 806 personer som ikke har eget tak over hodet. Det er mer enn en dobling siden 2007. Foto:AP Photo/Vincent Yu/NTB Scanpix Vis mer

Av de 253 utsalgsstedene i Hong Kong, er mer enn 120 av dem åpne døgnet rundt. På sine hjemmesider skriver fastfood-giganten at de «ønsker alle lag av befolkningen velkommen til våre restauranter, når det skulle være».

Det står også at de forsøker å være så omtenksomme og omsorgsfulle som mulig overfor de som tilbringer lengre tid i restauranten. Uansett hva grunnen måtte være.

For flaut En annen av de som har McDonalds som fast soveplass er den 60 år gamle enka Mary Seow. Hun sier til AP at hun begynte å sove der etter at hun la merke til at andre gjorde det.

- Noen ganger er jeg så trøtt at jeg ikke er sjenert over å sove der. Men noen ganger er jeg litt sjenert. Jeg spør også meg selv om hvordan jeg kunne ende opp i en slik situasjon, sier hun.

Seow forteller at hun ankom Hong Kong for to måneder siden etter at hun hadde blitt svindlet av det hun omtaler som noen kinesiske «venner». De overbeviste henne om å selge huset og investere alle pengene. Nå har hun bare en liten del av sparepengene igjen.

Hun lever nå av å frakte varer som bleier og sjokolade over grensa til fastlandet, og sier at hun aldri kan dra tilbake til Singapor. Det vil være for flaut å se vennene sine ansikt til ansikt.