MILLIARDKJØP: Regjeringen går inn for å anskaffe amerikanske F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) når dagens F-16 skal byttes ut. SV mener 56 fly er altfor mye, og at vi heller burde satse på et større forsvarssamarbeid i Norden. Foto: REUTERS/U.S. Air Force/Handout / SCANPIX
MILLIARDKJØP: Regjeringen går inn for å anskaffe amerikanske F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) når dagens F-16 skal byttes ut. SV mener 56 fly er altfor mye, og at vi heller burde satse på et større forsvarssamarbeid i Norden. Foto: REUTERS/U.S. Air Force/Handout / SCANPIXVis mer

- 56 jagerfly er altfor mye

- Sløsing, kaller SVs forsvarspolitiske talsmann jagerflykjøpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går vedtok regjeringen å kjøpe amerikanske jagerfly av typen Joint Strike Fighter (JSF) framfor det svenske alternativet Jas Gripen.

• Les også: Dette bildet forklarer hvorfor JSF vant.

Planen var opprinnelig å kjøpe totalt 48 fly, til en prislapp på over 145 milliarder kroner. Men forsvarets JSF-eksperter sier at Norge må kjøpe 56 fly, ikke 48, noe som kommer fram av innstillingen fra kampflyprosjektstyret.

Dette mener SV er altfor mye.

Går på bekostning av miljøet
SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen innrømmer at prisen var et viktig argument for å velge amerikanske fly framfor de svenske som var dyrere.

- Prisen er umåtelig viktig. Særlig i ei tid der vi ikke bruker annet enn lommerusk på miljø og klima. Vi mener likevel at 56 jagerfly er for mye, og nå er vår oppgave å utfordre antallet. Når det gjelder forsvarsteknologi nøler vi ikke med å bruke nesten 150 milliarder kroner, sier Jacobsen.

Han legger ikke skjul på at alle i SV er skuffet over avgjørelsen, og hadde håpet på et nordisk samarbeid.

- Til sammen vil det bli altfor mange jagerfly i Norden, og alle de nordiske landene trenger kanskje ikke full våpenberedskap. Vi mener det ville være mye bedre utnyttelse av flyene å samarbeide over landegrensene i mye større grad. Når vi velger å kjøpe så mange fly kan dette tvert i mot hindre et slikt samarbeid, sier Jacobsen.

- Det sender ut et helt feil signal. Etter mitt syn er dette sløsing, sier Bjørn Jacobsen til Dagbladet.no.

Vil ha dissens
SV har tatt betenkningstid på om de vil vedta milliardhandelen, selv om partiets stortingsgruppe med stort flertall har vedtatt kjøpet. Tre SV-representanter mener partiet bør ta dissens. Én av disse er Rolf Reikvam, som sier til Dagbladet.no at han er kritisk til kjøpet i sin helhet.

- Samtidig føler jeg at dette ikke er en beslutning som vi trenger å ta nå, kjøpet skal først gjennomføres om ti år, sier Reikvam.

Bjørn Jacobsen sier at selv om de fleste i SV er skuffet over avgjørelsen, er det ingen stor uenighet innad i partiet. Ingen har gått så langt som til å diskutere hvorvidt SV må gå ut av regjering på grunn av nederlaget.

- Likevel vet vi at dette kjøpet vil gå på bekostning av andre ting. Og ingen er vel i tvil om at den store globale utfordringen i dag er miljø og klima, ikke forsvar, sier Jacobsen.

FOR MANGE: SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen mener 56 jagerfly er altfor mye. Nå vil SV slåss for at vi skal kjøpe færre.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
FOR MANGE: SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen mener 56 jagerfly er altfor mye. Nå vil SV slåss for at vi skal kjøpe færre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer