GJENFORENES: Mer enn 75 000 søkte om gjenforening etter at Koreakrigen splittet familier mellom nord og sør for over seksti år siden. Av dem ble 93 sør-koreanere valgt ut, og 20. august krysser 89 av dem grensa til Nord-Korea for å møte sine familiemedlemmer igjen. Video: CNN Vis mer

Splittet av krigen i 68 år:

57 000 søkte om gjenforening. Bare 93 heldige fikk lov til å dra

Koreakrigen splittet familiene. I flere tiår har titusenvis av dem ventet på å se sine kjære igjen.

De har ventet på hver sin side av grensa mellom Nord- og Sør-Korea i mer enn 60 år, familiemedlemmene som ble separert under Koreakrigen. Gjennom årenes løp har et fåtall av dem har blitt gjenforent. Men fremdeles finnes titusenvis av familier som ikke har sett hverandre siden krigens utbrudd i 1950.

Interessen var derfor enorm, da en sjelden mulighet til å igjen få se sine kjære dukket opp for første gang siden 2015. Mer enn 75 000 søkte om gjenforening. Av dem ble 93 sør-koreanere valgt ut, og i dag krysser 89 av dem grensa til Nord-Korea for å møte sine familiemedlemmer igjen. Det skriver CNN.

58 år uten sønnen

Blant de få heldige var Lee Keum-seom. Sist hun holdt sønnen Sang Chol i armene, viste kalenderen 1950. Den lille gutten var fire år, og familien på fire flyktet sørover sammen med hundretusenvis av andre mennesker for å unnslippe krigen.

Men i havet av flyktninger kom familien bort fra hverandre. Keum-seom oppdaget senere at hennes ektemann og sønnen ikke hadde kommet seg over grensa, men fremdeles befant seg i Nord-Korea. Krigen hadde splittet dem fra hverandre.

FÅR KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å gjengjeldt en hilsen fra en nordkoreansk general under toppmøtet med Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer

Mandag, 68 år etter at de sist så hverandre, møtes de to igjen på Nord-Koreas Mount Kumgang. Keum-seom som nå har blitt 92 år, trodde aldri hun ville se sin sønn igjen.

- Da jeg kom til Sør-Korea, innså jeg at jeg aldri ville se dem (sønnen og ektemannen, journ.anm.) i live. Jeg tenkte for meg selv at krigen måtte ta slutt for at vi skulle treffes igjen. Jeg ga opp, sier hun til CNN.

VENTETIDA OVER: Titusenvis av familier ble splittet under Koreakrigen. Noen få utvalgte fikk fredag møte sine kjære igjen. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
VENTETIDA OVER: Titusenvis av familier ble splittet under Koreakrigen. Noen få utvalgte fikk fredag møte sine kjære igjen. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Forventer ikke å kjenne igjen

For de fleste av familiene som ble splittet av Koreakrigen, er slektningene bare vage minner i en historie preget av blodige sammenstøt. Hahm Seong-chan er en annen av de heldige som ble valgt ut til gjenforeningen. Han skal møte sin lillebror, som var seks år gammel sist de to så hverandre.

- Jeg har ofte tenkt at det ville være en fantastisk opplevelse hvis vi kunne møtes igjen bare én gang før jeg dør. Da jeg fikk telefonen fra Røde Kors, med beskjed om at jeg var valgt ut, kunne jeg nesten ikke tro det, sier Seong-chan til kanalen.

86-åringen forventer ikke at brødrene skal kjenne igjen hverandre når de nå møtes. Likevel er det sterke følelser i sving i forkant av møtet.

- Selv om han ikke husker meg, så håper jeg han husker navnet mitt. Jeg blir veldig nervøs bare jeg tenker på at vi skal møtes, sier Seong-chan til CNN.

Måtte til slutt gi opp

Gjenforeningene som finner sted mandag, er et direkte resultat av avtalen signert av den sør-koreanske presidenten Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong Un under deres historiske møte i april i år. På toppmøtet ble de to lederne blant annet enige om å gjøre Koreahalvøya atomfri.

Ventetida har imidlertid vært kritisk lang for enkelte av de som søkte om familiegjenforening. Selv om 93 familiemedlemmer ble valgt ut til å gjenforenes, måtte fire av dem til slutt trekke seg av helserelaterte årsaker knyttet til alderen. Mer enn 60 prosent av de som søkte har allerede fylt 80 år.