VOLDELIG: Her er bildene av noen av dem som er drept av regjeringsstyrker i demonstrasjonene mot Salehs styre i Jemen. I dag brøt 57 al-qaida-medlemmer ut av et fengsel sør i landet, man frykter at kaoset fører til borgerkrig. Foto: EPA/WADIA MOHAMMED/SCANPIX
VOLDELIG: Her er bildene av noen av dem som er drept av regjeringsstyrker i demonstrasjonene mot Salehs styre i Jemen. I dag brøt 57 al-qaida-medlemmer ut av et fengsel sør i landet, man frykter at kaoset fører til borgerkrig. Foto: EPA/WADIA MOHAMMED/SCANPIXVis mer

57 al-qaida-terrorister rømte fra fengsel i Jemen

Overmannet vaktene før de krøp gjennom en 45 meter lang tunnel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den nærmest lovløse sørlige delen av Jemen rømte i dag 57 al-qaida-medlemmer fra et fengsel. De militante islamistene overmannet vaktene og tok våpnene deres i en nøye koordinert aksjon, skriver nyhetsbyrået AP.

Al-qaida-medlemmene tok seg så ut av fengselet gjennom en 45 meter lang tunnel, mens fengselet ble beskutt fra utsiden for å hindre at fengselsvakter stoppet dem. Minst en vakt ble drept og en annen ble skadd, opplyser en myndighetsperson til AP.

Totalt rømte 62 fanger, men det er ikke klart om de siste fem har noen tilknytning til al-qaida.

Flere terroraksjoner Fangene tilhører en lokal avdeling av al-qaida som har gjennomført en rekke angrep mot sikkerhetsstyrker de siste to åra. Det antas at en rekke av lederne i gruppa var blant fangene som rømte.

Al-qaida i Jemen har vært knyttet til en rekke mislykkede terrorangrep mot amerikanske mål, blant annet planen om å sprenge et fly som skulle til Detroit i 2009. I fjor sendte gruppa sofistikerte bomber som skulle detonere ombord fly til USA. Den ene bomba var kun 17 minutter fra å detonere da den ble desmarert.

Presidentattentat Det har vært svært urolig i Jemen etter at fredelige opprør begynte i Tunisia og Egypt i vinter. I Jemen startet demonstrasjonene fredelig, men ble voldelige i mai da bevæpnede menn fra forskjellige stammer begynte å krige i gatene.

President Saleh ble hardt skadd i et angrep tidligere denne måneden og fikk forbrenninger på 40 prosent av kroppen. Han behandles fortsatt for skadene i Saudi-Arabia og det er usikkert om han noen gang kommer tilbake igjen til landet der han har vært president i nærmere 33 år.

Mange frykter at det vil bryte ut full borgerkrig mellom stammene i landet som følge av kaoset som råder.

SOLDATER GÅR OVER: En soldat i den jemenittiske hæren deltar i en demonstrasjon for å styrte Saleh-regimet. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/Scanpix
SOLDATER GÅR OVER: En soldat i den jemenittiske hæren deltar i en demonstrasjon for å styrte Saleh-regimet. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/Scanpix Vis mer