Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyer i USA

57 politifolk slutter i protest

To politimenn i Buffalo er suspendert etter at en video viser hvordan de dyttet en 75-åring slik at han falt bakover og pådro seg alvorlige hodeskader. Nå har 57 politibetjenter sluttet i protest mot suspensjonene.

DYTTES I BAKKEN: To politibetjenter har blitt suspendert i Buffalo i New York etter at de dyttet en 75 år gammel mann. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Den rystende hendelsen skjedde under en demonstrasjon mot politibrutalitet i Buffalo i delstaten New York torsdag. Videoklippet, som ble filmet av radiokanalen WBFO.

Videoen viser hvordan den 75 år gamle mannen går opp til uniformerte politibetjenter under demonstrasjonen. Betjentene hadde nettopp begynt å håndheve porforbudet i Buffalo, og på videoen høres det ut som de roper «flytt deg» og «dytt ham tilbake». En politibetjent dytter ham så med strak arm, men en annen skyver en batong mot ham.

75-åringen faller bakover og slår hodet i bakken. Han blir liggende fullstendig livløs og blod fra hoderegionen blir synlig på bakken under ham.

- Avsky

- Han blør ut av øret! roper en tilstedeværende.

Ingen av de dusinvis med politifolkene som er i nærheten bøyer seg ned for å undersøke hvordan det går med ham. Tvert i mot fortsetter politiet bare å gå forbi ham før to betjenter fra delstatspolitiet trår til for å hjelpe 75-åringen.

TABBE: Donald Trump gjorde noe han ikke skulle gjøre på en pressekonferanse fredag. Video: Det hvite hus Vis mer

De to politimennene som ble filmet mens de dyttet ham, ble raskt suspendert uten lønn etter at videoen ble kjent. Men det har ikke falt i god jord hos politiets beredskapsgruppe i Buffalo. Fredag sluttet alle 57 betjentene i protest mot suspensjonene. Politibetjentene slutter ikke i jobben, men trekker seg fra beredskapsgruppen i protest mot behandlingen deres to kollegaer har fått, Det skriver CNN.

- De 57 sluttet i avsky mot behandlingen av to av deres medlemmer, som bare utførte ordre, sier president i Buffalo Police Benevolent Association, John Evans til NBC-kanalen WGRZ.

«Eksepsjonelt skuffet»

Men bortsett fra mennenes kolleger, reagerer mange sterkt på oppførselen deres, som skjedde under en demonstrasjon mot politivold, som har foregått over hele USA de siste to ukene.

Før videoen dukket opp, hevdet politiet i Buffalo at 75-åringen hadde skadet seg fordi han «snublet og falt». Da videoen dukket opp, forandret de mening. Politisjef i Buffalo, Byron Lockwood, har startet en intern etterforskning av hendelsen.

Fylkesordfører i Erie County, Mark Poloncarz, sier ifølge Washington Post at han er «eksepsjonelt skuffet» over oppsigelsene.

- Det indikerer til meg at de ikke så noe galt med handlingene i går kveld, som jeg tror alle vi i dette rommet så noe galt med i tillegg til guvernøren, ordføreren og millioner av mennesker over hele landet og verden, sier Poloncarz.

- Raskt tempo

Den 75 år gamle mannen ble sendt til sykehus. Tilstanden skal ha vært alvorlig, men stabil.

Guvernør i New York, Andrew Cuomo, beskrev hendelsen «grunnleggende støtende og skremmende». Han opplyste fredag at han hadde snakket med mannen på telefon.

- Jeg synes byen bør vurdere å sparke dem. Og jeg synes statsadvokaten bør se om det er grunnlag for å ta ut kriminelle siktelser. Og jeg synes det bør gjøres i raskt tempo, sier Cuomo.

Hendelsen i Buffalo kommer etter at store deler av USA har opplevd massive demonstrasjoner etter at afroamerikanske George Floyd døde da han ble pågrepet av fire politimenn i Minneapolis for snaut to uker siden. De fire er nå siktet for drap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!