PÅ FLUKT:  Disse barna har akkurat fått utdelt vannflasker på et registreringssenter ved den ungarsk-serbiske grensa i forrige uke. Nær 6000 barn har flyktet via Serbia uten sine foreldre, viser FN-tall. Foto: Attila Kisbenedek / Afp / Scanpix
PÅ FLUKT: Disse barna har akkurat fått utdelt vannflasker på et registreringssenter ved den ungarsk-serbiske grensa i forrige uke. Nær 6000 barn har flyktet via Serbia uten sine foreldre, viser FN-tall. Foto: Attila Kisbenedek / Afp / ScanpixVis mer

- 5753 barn har flyktet uten foreldrene sine gjennom Serbia

Men i dag fikk noen av barna etterlengtet id-mat og pleie av Redd Barna i en park i Beograd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag feirer millioner av muslimer den religiøse eid-høytiden al-Ahda. Redd Barnas generalsekretær Tove Wang og hennes folk gjorde i stant et barnevennlig område i Bristol-parken i Serbias hovedstad Beograd. Målet var at flyktningbarna skulle få et lite pusterom på den lange reisa mot Europa.

- En av familiene i parken sa at dette var noe av det første fine de hadde opplevd på en tur som vært preget av utnytting og frykt for livet. De hadde hatt er ganske strabasiøs reise, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Blir barn igjen De mange flyktningene som kommer via Serbia er rådville. De ulike grenseovergangene er bare tidvis åpne, og ryktene svirrer hele tida om hvilken reiserute som er best å ta. Det er mange barn og barnefamilier blant flyktningene.

- Til nå har det kommet nær 6000 barn, som reiser uten foreldre, gjennom Serbia hittil i år. Vi merker en økning i barnefamilier og i antall barn som reiser alene. Disse trenger mat og beskyttelse, sier Wang.

Vis mer

FN-tall viser at det hittil i år har kommet 135 847 flyktninger og migranter til Serbia, inkludert 25 564 barn. I tillegg er det blitt registrert så mange som 5753 barn på reise, uten følge med foreldrene.

- Vi lager nå et barnevennlig område, der barna får noen timer pause fra den kaotiske situasjonen, der de kan tegne, leke, prate sammen og få noe å spise. Du ser at de kaster seg over fargeblyanter og blir barn igjen, sier Wang.

Vil videre til EU Men oppholdet i Serbia varer ikke lenge for de nyankomne. Serbia er utenfor EU, som er målet for de fleste flyktningene.

- Jeg møtte en afghansk familie som har hatt en vanskelig tur via Iran, Tyrkia og via Hellas og Makedonia før de nå er her. Familien ville til Tyskland, fordi de har slektninger der. Men som flyktningene flest, er de usikre på turen videre. Både for flyktningene er det en utfordring å vite hvilke grenser som er åpne og ikke. Det vanskeliggjør også arbeidet for oss, sier Wang.

PAUSE I FLUKTEN:  Redd Barna har satt i stand et lite område i en park i Beograd, der barn som er på flukt får hjelp. På bildet er Tove Wang i lek med et lite barn på flukt fra Afghanistan. Foto: David Brændeland, Redd Barna
PAUSE I FLUKTEN: Redd Barna har satt i stand et lite område i en park i Beograd, der barn som er på flukt får hjelp. På bildet er Tove Wang i lek med et lite barn på flukt fra Afghanistan. Foto: David Brændeland, Redd Barna Vis mer

Hun ser noe positivt på gang i Serbia:

- Taxier, private busselskaper og hotelleiere blir regulert, sånn at de ikke kan tidoble prisene overfor flyktningene. Det er godt grep, for unngå utnytte flyktningene på veien, sier Wang.

LEKESTUND:  Redd Barna har satt i stand et lite område i en park i Beograd, der barn som er på flukt får mat og en kjærkommen lekestund. Foto: David Brændeland, Redd Barna
LEKESTUND: Redd Barna har satt i stand et lite område i en park i Beograd, der barn som er på flukt får mat og en kjærkommen lekestund. Foto: David Brændeland, Redd Barna Vis mer