58 døde i påsatt brann

58 tenåringsgutter omkom i et branninferno i sovesalen natt til mandag på en skole i Kenya. Politiet tror brannen var påsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guttene var i alderen 14 til 20 år. 28 andre fikk alvorlige skader i brannen i Kyanguli skole utenfor byen Machako. Machako ligger vel 6 mil øst for hovedstaden Nairobi. Noen overlevde med brannskader på over 50 prosent av kroppen, ifølge en lege ved sykehuset Kenyatta i Nairobi.

Politiet ble tilkalt seint på kvelden fordi elever gikk berserk. Da politiet ankom, brant bygningen. Læreren Francis Ngunga forteller at en av guttene forlot sovesalen og hentet en vakt ved 1.30-tida, fordi elever helte væske utover golvet på sovesalen. Da gutten og vakten kom tilbake, var døren låst og sovesalen sto i full fyr.

- Det er noe av det verste jeg noen gang har sett. Antallet omkomne er så stort, og alle er brent til ugjenkjennelighet. De forsøkte å komme seg i sikkerhet, men mange ble fanget av ilden, sier den lokale politisjefen Julius Narangui.

Det var 130 gutter i sovesalen, men flesteparten klarte å komme seg velberget ut, sier distriktspolitsjefen i Machakos, Hussein Dado. Brannen spredte seg svært raskt, og det var sterk røykutvikling før taket på bygningen raste sammen.

Gråtende slektninger samlet seg utenfor den utbrente énetasjes bygningen, mens brannmannskaper lette etter årsaken til brannen. Hysteriske foreldre brøt sammen ved porten til skolegården, de slapp ikke fram til bygningen. Det første politiet hadde gjort, var å sperre inngangen, forteller et øyenvitne.

Brannen i Kyanguli er den verste skolebrannen i Kenyas historie, og den brannen som har kostet flest menneskeliv i nyere tid. I august i fjor mistet 17 mennesker livet da et godstog lastet med drivstoff sporte av og eksploderte utenfor Nairobi. I 1998 omkom 25 jenter i en mystisk brann på en sovesal i en skole i Bombululu nær Mombasa.

(NTB)

OVERLEVDE: denne gutten er stygt forbrent, men kom tross alt fra den forferdelige brannen med livet i behold.Foto: SCANPIX
OVERLEVDE: denne gutten er stygt forbrent, men kom tross alt fra den forferdelige brannen med livet i behold.Foto: SCANPIX Vis mer
DØDENS SAL: I denne sovesalen døde 58 skolegutter.Foto: SCANPIX
OVERLEVDE: denne gutten er stygt forbrent, men kom tross alt fra den forferdelige brannen med livet i behold.Foto: SCANPIX