58 kriminelle - 75 000 lovbrudd

58 vane-kriminelle står bak 75 000 lovbrudd. Nå skal de få spesialbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert hørt om VIP-behandling, men vet du hva en VIC er? Det står for Very Important Criminal, som igjen betyr «veldig viktig forbryter» på norsk.

Nå er politiet i Oslo i ferd med å starte en egen VIC-avdeling som bare skal jobbe med å få satt gjengangerne ut av spill.

Skulle du bli utsatt for kriminalitet i Oslo, er det svært sannsynlig at en av disse 58 står bak.

-  Vi har funnet fram til de kriminelle som vanlige mennesker oftest blir utsatt for, sier politiadvokat Åsa Gjesdal Bech til Dagbladet.

Personene på lista går igjen i tyveri-, ran- og innbruddssaker, som rammer mange. -  Hver enkelt sak handler ofte om små verdier, men disse sakene er brysomme og skaper en følelse av utrygghet. Tidligere har de hatt lav prioritet, men det er det slutt på, sier Bech. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at tyveri og skadeverk står for 45 prosent av alle anmeldte lovbrudd i Norge. Det er stort sett slike lovbrudd VIC-ene står for.

5 lovbrudd pr. anmeldelse

Politiadvokat Åsa Gjesdal Bech beskriver den typiske VIC-er som en etnisk norsk mann i 30-åra som er rusmisbruker og har flere fengselsopphold bak seg. Bare tre kvinner står på lista.

-  For å lage lista begynte vi med å plukke ut alle med flere enn hundre anmeldelser mot seg i løpet av de siste tre åra, sier Bech.

 SKAL TAS:  De verste vanekriminelle skal nå tas hardere enn før. På vei ut av fengsel vil de også få ekstra god oppfølging fra Kriminalomsorg i frihet. Bildet er fra en arrestasjon i Kirkeveien i Oslo. Foto: Per Løchen/Scanpix
SKAL TAS: De verste vanekriminelle skal nå tas hardere enn før. På vei ut av fengsel vil de også få ekstra god oppfølging fra Kriminalomsorg i frihet. Bildet er fra en arrestasjon i Kirkeveien i Oslo. Foto: Per Løchen/Scanpix Vis mer

Kriminologisk forskning viser at kriminelle av denne typen statistisk begår fem lovbrudd for hver gang de blir anmeldt. Basert på slike statistiske data, skal de 58 kriminelle på lista være ansvarlige for rundt 75 000 lovbrudd i Oslo, i løpet av de siste ti åra.

Nå får VIC-er spesialbehandling.

-  Vi skal følge opp absolutt alle sakene deres, jobbe raskt for dem og la dem snike litt i køen til rettssalen, sier politiinspektør Jostein Henrik Bakke. Han tok i 2002 initiativet til å starte dette prosjektet.

Den ekstra innsatsen skal gjøre at VIC-ene blir framstilt for varetektsfengsling med en gang de begår et lovbrudd.-  Dette kan vi gjøre på bakgrunn av den dokumenterte gjentakelsesfaren for nye kriminelle handlinger, sier Bech.

Slik vil politiet hindre VIC-ene i å begå nye lovbrudd.

Førstemann tatt

Oslo-politiet fikk ideen fra Bergen.

-  De har hatt et tilsvarende program i noen år, og kan vise til gode resultater, sier Bech.

Det nye er at fokuset blir flyttet fra de enkelte sakene og over på de enkelte kriminelle. VIC-avdelingen er delt inn i tre grupper som hver vil få ansvar for 20 kriminelle.

Forrige mandag fikk de sin første fengsling. En forbryter på lista ble varetektsfengslet i fire uker etter å ha kjørt bil i påvirket tilstand. I tillegg hadde han en kniv på seg da han ble tatt. Så lang varetektsfengsling har ikke tidligere vært vanlig for så lite. Mannen hadde også fått avkortet en tidligere straff med 200 dager, på betingelse av at han ikke begikk ny kriminalitet.

-  Dere kan ta hele VIC-programmet deres og skyve det opp i ræva, sa han etter fengslingsmøtet.