Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette symboliserer nøklene:

58 mistet livet mandag. Nå venter «katastrofedagen»

I 69 år har palestinerne markert dagen som kalles Nakba.

OPPRØR: Israelske militære angrep palestinske opprørere med tåregass på Vestbredden. Den amerikanske journalisten Ian Lee ble vitne til angrepet. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den blodigste dagen siden 2014-krigen ble 58 palestinere drept, over 2700 personer skadd og minst 1000 personer skutt. Tirsdag venter dagen palestinerne bare kaller «katastrofedagen».

Konflikten på Gaza-stripen har pågått i seks uker, og Redd Barna opplyser om at over 1000 barn har blitt skadd på den tiden. Nå frykter de mer vold tirsdag.

- Situasjonen i Gaza forverres raskt, og vi er svært bekymret for den fysiske og psykiske innvirkningen den pågående volden har på barn og familier, sier Redd Barnas landdirektør Jennifer Moorehead i en pressemelding ifølge NTB.

Nakba

Historien om Nakba, eller «katastrofen» som det heter på norsk, strekker seg helt tilbake til 1948. Den 14. mai det året, erklærte Israel seg som en selvstendig stat, noe palestinerne regner som begynnelsen på Nakba. Ordet er den arabiske benevnelsen på fordrivelsen av palestinere, og derfor markeres det dagen etter Israels uavhengighetsdag.

Israelere estimerer at omtrent 520 000 palestinske arabere måtte forlate hjemmene sine i forbindelse med krigen for 70 år siden, mens palestinerne estimerer at antallet var på omtrent 900 000.

I dag har antall flyktninger, definert som personer som ble fordrevet i 1948 og deres etterkommere, steget til sju millioner, skriver Vox.

Ett av palestinernes viktigste krav i fredsforhandlinger med Israel, er at de skal gjøre opp for det flyktningene har opplevd. Ofte er det snakk om en ordning i form av å få lov til å returnere til hjemmene deres familier forlot i 1948.

GAZA/VESTBREDDEN: Mandag ettermiddag forventes et opprør som kan bli dødelig når palestinere demonstrerer mot innvielsen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Video: CNN Vis mer

Husnøkkelen

Ofte holdes det taler i og rundt Israel, Vestbredden og Gaza, samt at folk går i protesttog med flagg, plakater og husnøkler på denne dagen. Sistnevnte symboliserer hjemmene og de landsbyene palestinerne måtte forlate for 70 år siden, skriver britiske Independent.

Dagen er blitt markert siden 1949, men ble imidlertid ikke formelt kunngjort som minnedag før i 1998 av den palestinske lederen Yasser Arafat. Det skjedde som en respons på at Israel markerte 50 år som selvstendig stat.

Da uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu følgende:

- Israel har ikke skylden for den palestinske tragedien, det er det lederskapet deres som har.

Søreide med kritikk

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide refser israelske myndigheter, etter at israelske soldater skjøt med skarpt mot palestinske demonstranter inne på grensa mandag.

- Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide.

- Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza. Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begge sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, sier Søreide.

Donald Trumps rolle

De voldsomme protestaksjonene fant sted samme dag som USA på kontroversielt vis åpnet ambassaden sin i Jerusalem. Donald Trump har måttet tåle massiv kritikk etter at han i fjor anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Det hvite hus mener Hamas må bære hele ansvaret for de mange dødsfallene på Gazastripen mandag og sier Israel har rett til å forsvare seg selv.

- Vi mener at Hamas er ansvarlige for de tragiske dødsfallene. Deres kyniske utnyttelse av denne situasjonen er det som fører til disse dødsfallene, sier assisterende pressesekretær ved Det hvite hus, Raj Shah, ifølge CNN.

- Vi mener at Hamas bærer ansvaret for den forferdelige situasjonen.

ÅRSAKEN: Lurer du på hvorfor det for mange er så problematisk at USA nå flytter ambassaden sin? Svaret får du her. Video: Ingrid Cogorno / CNN / NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media