59 direktører på millionlønn: Krever full stopp

Minst 59 direktører sitter med millionlønn sentralt i helseforetakene. SV vil ha stopp i direktøransettelser. - Det er krevende å rekruttere ledere til topplederstillinger, svarer regjeringen.

KRITISK: SVs Marian Hussein reagerer på lønnsnivået for toppene i Helse-Norge. Foto: Javad M.Parsa / NTB
KRITISK: SVs Marian Hussein reagerer på lønnsnivået for toppene i Helse-Norge. Foto: Javad M.Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladets gjennomgang av direktørnivået sentralt i Helse Sør-Øst viste i alt 25 direktører, alle på millionlønn. I tillegg kommer direktørnivået ved Vestre Viken helseforetak, som er underlagt Helse Sør-Øst. Der finnes seks direktører.

Norge er delt inn i fire regionale helseforetak. Under disse ligger alle sykehusene i landet.

Dagbladets gjennomgang av direktørnivået for disse fire foretakene viser at i alt 59 direktører som jobber sentralt ved hovedkontoret til foretakene.

Disse direktørenes jobb er å lede lederne som leder sykehusene hvor Ola og Kari Nordmann mottar behandling.

  • Helse Sør-Øst: 25 direktører + 6 direktører i Vestre Viken helseforetak
  • Helse-Midt: 11 direktører
  • Helse-Nord: 11 direktører
  • Helse-Vest: 6 direktører

Årslønn 1,2 millioner

Disse 59 direktørene er altså fordelt ut over hovedkontorene til de respektive regionale helseforetakene, med betydelige variasjoner i hvor mange direktører helseforetakene mener er nødvendig. Fra 6 i vest, til 25+6 i Sør-Øst, som også er det desidert største foretaket.

Direktørene ved alle sykehus er holdt utenfor denne beregningen.

Samtlige av de 59 hadde en årslønn godt over 1 millioner kroner i 2021, viser tall Dagbladet har fått tilgang på. Laveste lønn Dagbladet har fått oppgitt på disse 59 er 1,2 millioner i 2021.

IKKE LØNNSLEDENDE: Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) sier helseforetakene styrer egne lederlønninger.
IKKE LØNNSLEDENDE: Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) sier helseforetakene styrer egne lederlønninger. Vis mer

Regjeringen peker på foretakene

Dagbladet har bedt helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) om en kommentar. Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) svarer i hennes sted.

- Hva mener statsråden om at det er 59 direktører på millionlønn i helseregionene?

- Det er helseforetakene selv som har ansvar for at de har de ansatte og de lederne de trenger for å sikre helsefaglig og økonomisk forsvarlig drift, svarer statssekretæren.

- Ikke lønnsledende

Departementet har tidligere fortalt Dagbladet at de ønsker måtehold i lønnsnivået i toppen av helseforetakene.

- Er 59 direktører denne regjeringens definisjon på måtehold?

- Statlige retningslinjer er tydelig på at lederlønnen skal være konkurransedyktig, men ikke lønnsledende. Hensynet til moderasjon skal også ivaretas. Godtgjørelsen skal heller ikke være urimelig eller svekke selskapets omdømme, sier Bekeng.

Han legger til:

- Det er krevende å rekruttere ledere til topplederstillinger. For eksempel har i dag flere aktuelle kandidater til stillinger som ledere i helseforetak også mulighet til å jobbe som leger, uten personalansvar, med tilsvarende eller høyere lønn enn flere i toppledelsen.

SV provosert

Regjeringens samarbeidsparti SV rister på hodet.

- Det er vanskelig å forsvare at toppledere med stor innflytelse skal belønnes så kraftig, mens pasientnære yrkesgrupper som gjør de tunge løftene, som sykepleiere, hjelpepleiere og annet helsepersonell, fortsatt må krangle om anstendig lønn, faste stillinger og fulle stillinger, sier Marian Hussein, stortingsrepresentant for SV, til Dagbladet.

Hussein mener verken lønninger eller direktørsjiktet i Helse-Norge kan utvides eller økes før grunnbemanningen er kraftig forbedret.

- Svaret Helse- og omsorgsdepartementet gir Dagbladet, ved statssekretær Bekeng, viser at vi har en regjering som ikke engang kommer til å forsøke å følge opp egne retningslinjer om moderasjon. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over helseforetakene, sier Hussein.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer