VIL RYDDE OPP SELV: Politikere fra flere partier vil rydde opp i hemmeligholdet av aksjeeierskap som Dagbladet har avslørt den siste uka. Her åpner Kong Harald Stortinget i 2012. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL RYDDE OPP SELV: Politikere fra flere partier vil rydde opp i hemmeligholdet av aksjeeierskap som Dagbladet har avslørt den siste uka. Her åpner Kong Harald Stortinget i 2012. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

59 folkevalgte eier 124 aksjeposter: Slik vil de rydde opp i hemmeligholdet

SV foreslår at de folkevalgte eierskapsinteresser opplyses i alle komiteinstillinger og vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget lager rammevilkår, lover for norske bedrifter og selskaper. Dagbladet har avslørt at næringspolitikere på Stortinget tjener penger på selskaper de regulerer, har akser i våpen, shipping og laks og treffer selskapene de eier aksjer i på grillfest og i eksklusive møter, i jobben som folkevalgt.

Ved årsskiftet talte «Stortingets aksjeklubb» 59 folkevalgte med 124 aksjeposter i norske og utenlandske selskaper. Det viser et uttrekk Dagbladet har gjort fra aksjonærregisteret.

Som stortingsrepresentant har man jevnlig tilgang på børssensitiv informasjon og regulerer næringslivet. Mange av aksjepostene er ikke ført opp i Stortingets interesseregister.

Det skyldes to ting: Enten lar de folkevalgte være å føre opp eierskapet fordi verdien er under grensen 90 500 kroner, som Stortinget har satt selv. Eller fordi representantene bryter regelverket ved å la være.

Dobbeltroller Flere stortingspolitikere har de siste dagene gått ut og uttrykt misnøye med dobbeltrollene mange kolleger har, når de regulerer selskapene de selv eier aksjer for hundretusener eller millioner av kroner i.

FORSLAGSSTILLER: Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORSLAGSSTILLER: Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Som landets øverste forsamling er det bare Stortinget selv som kan endre regelverket for aksjeeierskap. En slik endring, som vil inngå i Stortingets forretningsorden, kan komme allerede i løpet av høsten.

SVs plan Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe har et forslag klart, som de vil sende presidentskapet.

- Vår forslag er at det i  alle komiteinnstillinger skal opplyses om hvilke aksje- og eierinteresser medlemmene i komiteen har som berøres av forslagene. Da får leseren vite eksplisitt hvilke konsekvenser sakens utfall har for representantene. Det er ryddig og åpent, sier næringspolitisk talsmann Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

SV ønsker også å oppheve minimumsgrensa for å opplyse om slike eierinteresser som i dag er satt til folketrygdens grunnbeløp, eller 90 500.

STØTTER GJENNOMGANG: Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STØTTER GJENNOMGANG: Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Forslaget skal omfatte all eierskap i næringslivet, også i landbruket. Skal man vedta en landbruksmelding, så skal det stå oppført dersom representanten eier en gård med kyr som påvirkes av melkekvoten, sier Fylkesnes.

Også leder i næringskomiteen Geir Pollestad og medlem av ønsker å oppheve dagens grense for når representanter skal opplyse om aksjeeierskap.

Ap vil vurdere Også Arbeiderpartiet ser behovet for en gjennomgang av regelverket.

- Vi vil vurdere grensa for når man skal opplyse om eierskap. Og reglene bør omfatte byråkratiet, sier medlem i næringskomiteen Else-May Botten til Dagbladet.

PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) sitter i Stortingets næringskomite og eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood. Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget
PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) sitter i Stortingets næringskomite og eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood. Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget Vis mer

- Bra at dette blir tatt opp. Vi må gjennomgå regelverket for og lage klare retningslinjer, sier Botten.

Les alle Dagbladets avsløringer om aksjonærregisteret her

Eiere i byråkratiet I dag skriver Dagens Næringsliv at flere departementsråder og høytstående embedsmenn eier aksjer i selskaper som berøres av regjeringens eierskapspolitikk og andre politiske føringer.

Venstres stortingsrepresentant, Sveinung Rotevatn, sier at de siste dagers avsløringer synliggjør behovet for en gjennomgang.

- Dagbladets dekning tyder også på at bevisstheten rundt rollekonflikter for folkevalgte og embetsmenn ikke er der den skal være. Det ville vært klokt av Jan Tore Sanner å få en gjennomgang av hvordan retningslinjer og praksis er for offentlig ansatte saksbehandlere, uttalte Rotevatn til Dagbladet i går.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier til Dagens Næringsliv at han er åpen for å forsterke de etiske retningslinjene.

Dagbladet har vært i kontakt med Sanner med spørsmål om han kan presisere hvordan et slikt regelverk bør se ut, men det ønsker han ikke å gjøre.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram