Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

59 skolelærere drept

Nå stenges over 300 skoler i Sør-Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere hundre skoler sør i Thailand stenges som følge av de stadig flere stygge angrepene på skoler og lærere. Muslimske opprørere mistenkes å stå bak, skriver AP.

Fra i morgen vil alle de 336 grunnskolene i Pattani-provinsen stenges, der to lærere de siste to dagene er blitt skutt og drept. Fredag ble en rektor skutt, for deretter å bli satt fyr på. Han var da den 59. skoleansatte som er drept de siste tre årene, sier Bunsom Thongsriprai, president for forbundet for lærere i Pattani.

- Lærerne holder ikke ut det som skjer. De er paranoide, bekymret og redde, sier Bunsom.

Skolene, som tilsammen har 100 000 elever, vil åpne når lærerne føler seg trygge igjen.

Angripes daglig

Mer enn 1800 mennesker er drept i de sydlige provinsene Yala, Pattani og Narathiwat, siden det muslimske opprøret startet i januar i 2004.

Lærere har hele tiden vært et tilfeldig mål, sett som representanter for regjeringen og som et lett mål, men i den senere tid har lærere og skoler blitt angrepet nesten daglig.

På torsdag ble 96 skoler i Yala beordret stengt av sikkerhetsgrunner, etter at en skole ble satt fyr på dagen før. Flere skoler er satt fyr på i provinsen den siste tiden.

BOMBES: Soldater hjelper sine medsoldater etter at tre ble skadet da en bombe smalt i Sugai Kolok, i Narathiwat-provinsen. En sivil ble drept. Foto: SCANPIX/EPA
BOMBES: Soldater hjelper sine medsoldater etter at tre ble skadet da en bombe smalt i Sugai Kolok, i Narathiwat-provinsen. En sivil ble drept. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Skolene i Yala skulle etter planen gjenåpnes i morgen, men skolemyndighetene der har bestemt å holde dem stengt inntil videre.

Thailands nye militær-innsatte regjering har sagt den vil prioritere fred i sør, og reversere den harde politikken som tidligere statsminister Thaksin Shinawatra førte

- Opprørerne har intensivert de voldelige angrepene for å skremme folk, sa Forsvarsminister Boonrawd Somat fredag, og la til at opprørerne ikke har tatt imot tilbudet fra regjeringen om samtaler.

Skjøt og hakket i hjel buddhister

To soldater som stoppet ved et marked for å kjøpe mat ble skutt og drept i dag. Mannen som skjøt de to stjal deretter våpnene deres og stakk fra stedet.

Også tre sivile - en 27-årig muslim og to buddhistiske menn - ble drept i dag. Drapene ses i sammenheng med at fire andre ble drept i går, trolig offer for islamske separatister.

I går ble tre buddhister skutt og hakket i hjel, trolig av muslimske opprørere, da de var ute og jaktet på villsvin.

Politiet sier opprørerne også driver psykologiske krigføring, og truer folk med vold dersom de åpner butikkene siden i dag. Thai-avisen Kom Chad Luek skriver at mer enn 100 butikker i et distrikt ble stengt etter at lapper som truet om vold ble lagt igjen ved hjemmene deres.

image: 59 skolelærere drept
BRENNER SKOLENE: Flere skoler er den siste tiden satt fyr på. Her en skole som er brent ned til grunnen i Narathiwat-provinsen
TRUES: Lokale næringsdrivende trues med vold av de muslimske opprørerne. Her har de satt fyr på en gummifabrikk i Pattani-provinsen, og brannmenn forsøker å slukke.
POLITI arresterer muslimer mistenkt for å ha skutt på demonstranter i Yala-provinsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!