Oslo kommune:

595 personer på millionlønn: - En skandale

I fjor hadde kommunaldirektøren lønn på over 1,4 millioner kroner. Men også rektorer, advokater og leger får millionlønn. Hvordan Oslo kommune drives i dag henger ikke på greip, mener politikere.

MILLIONLØNN: Dagbladets gjennomgang viser 595 ansatte i Oslo kommune hadde over én million i lønn i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MILLIONLØNN: Dagbladets gjennomgang viser 595 ansatte i Oslo kommune hadde over én million i lønn i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

I 2021 hadde 595 ansatte i Oslo kommune over én million i lønn, viser Dagbladets gjennomgang.

I fjor hadde kommunaldirektøren lønn på over 1,4 millioner kroner. Men også rektorer, advokater og leger får millionlønn.

- Det er helt klart vanvittig høyt antall med millionlønninger. Det er skattebetalernes penger. At de blir brukt på å lønne toppolitikere og direktører med millioner er helt håpløst og på overtid å gjøre noe med, sier Siavash Mobasheri.

Han er leder for Rødt Oslo og bystyrerepresentant, og har ingen forståelse for denne lønnsutviklingen i Oslo kommune.

- For oss er det uforståelig at en toppleder skal tjene det dobbelte, kanskje det tredobbelte av de som er faktisk står i første rekke og gjør jobben. Det er en skandale.

- Henger ikke på greip

Mobasheri påpeker at det samtidig kuttes i bemanningen i tjenester som barnehager og i hjemmetjenesten. I stedet skulle han ønske at det var millionlønningene som kuttes.

- Disse summene kunne gått til velferden, og ikke berike enkeltpersoner i Oslo. Det fører en politikk som gjør at klasseskillet øker. Det henger ikke på greip når det er et rødgrønt flertall i Oslo, sier han.

INGEN FORSTÅELSE: Siavash Mobasheri er leder for Rødt Oslo og bystyrerepresentant. Han har ingen forståelse for lønnsutviklingen i Oslo kommune. Foto: Rosmin Mathew / Rødt Oslo
INGEN FORSTÅELSE: Siavash Mobasheri er leder for Rødt Oslo og bystyrerepresentant. Han har ingen forståelse for lønnsutviklingen i Oslo kommune. Foto: Rosmin Mathew / Rødt Oslo Vis mer

I 2021 var det 699 827 innbyggere i Oslo.

Rødt lederen mener at de høye lønningene skaper en avstand mellom politikere og lederne i Oslo kommune og vanlige folk. Det bryter ned tilliten, hevder Mobasheri.

- Politikerne snakker ofte om at de har så mye ansvar, men sykepleiere og lærere har også mye ansvar. De må likevel kjempe med nebb og klør for anstendig lønn.

- Et symptom

Hallstein Bjercke er bystyrerepresentant for Venstre i Oslo og leder av bystyregruppen.

Bjercke sier han synes det er helt greit at flinke folk og gode ledere med mye ansvar tjener godt, men at så mange kommunalt ansatte tjener slike summer er et symptom på at kommunen drives for dyrt.

- Dette er et symptom på at Oslo kommune drives altfor dyrt og dårlig for tida, sier han, og sikter blant annet til at flere prosjekter går på millionsprekker og at det delvis skyldes dårlig prosjektstyring.

Hallstein Bjercke er bystyrerepresentant for Venstre. Han mener at Oslo kommune drives altfor dyrt og for dårlig for tida. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Hallstein Bjercke er bystyrerepresentant for Venstre. Han mener at Oslo kommune drives altfor dyrt og for dårlig for tida. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Oslos driftsbudsjett er i dag på 66 milliarder kroner - mer enn hva det koster å drifte hele det norske forsvaret, ifølge Bjercke.

Han mener at det er et stort behov for å drive kommunen mer effektivt.

- Vi har et byråd som nekter å spille på lag med næringslivet. Alt skal drives av offentlig regi. Men det viktigste er å levere tjenester av god kvalitet, ikke hvem som drifter dem.

Han mener flere tjenester kan og bør kjøpes fra private aktører og at kommunens potensial for effektivisering er stort.

Dette mener Bjercke bør gjøres samtidig som kvaliteten på tjenestene styrkes, for eksempel med større valgfrihet for eldre, og styrket kvalitet i barnehagen gjennom flere ansatte.

«Naturlig at millionlønn øker»

Oslo kommune er landets største arbeidsgiver med omtrent 55 000 ansatte. Av disse er rundt 3 000 ledere, ifølge finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

- Oslo kommune skal ikke være lønnsledende. Men det viktig for oss å tiltrekke solid kompetanse, for å kunne levere gode tjenester til Oslos innbyggere, i et arbeidsmarkedet preget av sterk konkurranse om de beste hodene, sier Wilhelmsen.

KOMPETANSE: Oslo kommune er landets største arbeidsgiver. Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) mener at det er viktig å tiltrekke solid kompetanse for å kunne levere gode tjenster til Oslos innbyggere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KOMPETANSE: Oslo kommune er landets største arbeidsgiver. Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) mener at det er viktig å tiltrekke solid kompetanse for å kunne levere gode tjenster til Oslos innbyggere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Wilhelmsen mener at det vil være naturlig at antall ansatte med millionlønn øker for hvert år som følge av årlige lønnsforhandlinger.

I tillegg har antall ansatte i Oslo kommune økt de seineste år, ifølge Wilhelmsen.

- Vi ser at vi har 385 ledere med millionlønn i januar i år. Dette innebærer da at vi har omtrent 200 ansatte «ikke-ledere» med millionlønn.

Med det mener han ansatte som ikke har lederstillinger.

- Vi har ved flere anledninger holdt litt igjen på de prosentvise tilleggene til topplederne, slik at denne gruppen de siste åra har hatt noe lavere lønnsutvikling enn øvrige ansatte, sier Wilhelmsen.

- Provoserende

Det er kommunaldirektører og byråd som har de høyeste lønningene i Oslo kommune.

Det som provoserer Rødt- lederen Mobasheri, er nettopp politiker- og direktørlønningene, og mener at de ikke burde ha de høye lønningene som de har i dag.

- De som sitter i byråd og Oslo bystyre bestemmer sine egne lønninger og fremmer ofte forslag om å øke dette. De argumenterer for at det er viktig med høye lønninger for å skaffe kompetanse. Men det burde ikke være motivasjonen til dyktige ledere, sier Mobasheri.

- Byrådet og høyresida har full mulighet til å endre på dette, men har ikke gjort det fram til nå. Det er de som sitter med makten, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer