6 500 lyn over Nordsjøen i går

Omtrent 6 500 lyn slo ned ved Nordsjøen i går, men dette er ikke flere enn normalt på denne tiden av året, ifølge forsker Frank Dahlslett ved Sintef i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sintef registrerer all lynaktivitet over Norge hele året og samler inn data til et lynregister som eies av Statnett.

Lørdag ble flere personer truffet av lynet i Rogaland. Forsker Frank Dahlslett sier at det likevel ikke var større lynaktivitet enn det pleier å være om sommeren, selv om det ble registrert 6 500 lyn fra natt til lørdag til ettermiddagen samme dag.

- Lyn forekommer ofte i forbindelse med værskifte på denne tiden av året, sier Dahlslett.

Rekord i 1997

Rekorden i antall lyn ble satt i slutten av juni 1997. Da startet et tordenvær over Danmark 29. juni. Dette forplantet seg innover Norge i løpet av dagen etter. Til sammen ble det registrert 20.600 lynnedslag over Norge, Sverige og Danmark 30. juni og omtrent 16.000 1. juli.

- Det finnes tre typer lyn. Den ene typen er lyn internt i en sky. I tillegg kan lyn gå mellom skyer med ulik ladning. Den tredje typen er lyn som går fra skyen til bakken, sier Dahlslett. Det er den siste typen som traff flere personer i Rogaland lørdag.

I Norge er Østlandet mest utsatt for lynnedslag fordi det som regel er her det varmeste været forekommer. På Østlandet forekommer det lynnedslag fra mai til september. På Vestlandet og i Nord-Norge kan lynet også slå ned om vinteren. Dette er lyn med positiv ladning, og de kan være lang kraftigere enn lynene med negativ ladning som er vanlige om sommeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer