6 500 lyn over Nordsjøen i går

Omtrent 6 500 lyn slo ned ved Nordsjøen i går, men dette er ikke flere enn normalt på denne tiden av året, ifølge forsker Frank Dahlslett ved Sintef i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sintef registrerer all lynaktivitet over Norge hele året og samler inn data til et lynregister som eies av Statnett.

Lørdag ble flere personer truffet av lynet i Rogaland. Forsker Frank Dahlslett sier at det likevel ikke var større lynaktivitet enn det pleier å være om sommeren, selv om det ble registrert 6 500 lyn fra natt til lørdag til ettermiddagen samme dag.

- Lyn forekommer ofte i forbindelse med værskifte på denne tiden av året, sier Dahlslett.

Rekord i 1997

Rekorden i antall lyn ble satt i slutten av juni 1997. Da startet et tordenvær over Danmark 29. juni. Dette forplantet seg innover Norge i løpet av dagen etter. Til sammen ble det registrert 20.600 lynnedslag over Norge, Sverige og Danmark 30. juni og omtrent 16.000 1. juli.

- Det finnes tre typer lyn. Den ene typen er lyn internt i en sky. I tillegg kan lyn gå mellom skyer med ulik ladning. Den tredje typen er lyn som går fra skyen til bakken, sier Dahlslett. Det er den siste typen som traff flere personer i Rogaland lørdag.

I Norge er Østlandet mest utsatt for lynnedslag fordi det som regel er her det varmeste været forekommer. På Østlandet forekommer det lynnedslag fra mai til september. På Vestlandet og i Nord-Norge kan lynet også slå ned om vinteren. Dette er lyn med positiv ladning, og de kan være lang kraftigere enn lynene med negativ ladning som er vanlige om sommeren.

Mer i vente

Ifølge statsmeteorolog Arild Mentzoni er det mer tordenvær i vente, i første rekke over Sør-Norge.

- Bygeaktiviteten tar seg opp fram til mandag. Den avtar videre utover i uka, men fortsatt blir det ustabilt vær, og vi kan ikke se bort fra at det blir lokale byger med torden, sier han til NTB.

Dette gjelder særlig de sørlige delene av Sør-Norge. Mentzoni tror ikke vi i Norge vil merke noe særlig til de sterke vindene som har herjet lenger sør i Europa, men bygene kan bli kraftige også her hos oss, sier han.

(NTB)