Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

6-åringer lærer å kutte hendene av tyver

BBC avslører muslimske helgeskoler i Storbritannia med brutalt pensum.

ANTISEMITTISKE TEKSTER: I et avsnitt i pensum står det at jøder ligner aper og griser. Utdanningsminister Michael Gove mener det er uakseptabelt. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/ SHAH Marai
ANTISEMITTISKE TEKSTER: I et avsnitt i pensum står det at jøder ligner aper og griser. Utdanningsminister Michael Gove mener det er uakseptabelt. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/ SHAH Marai Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) BBC Panorama avslører i en dokumentar et nettverk på 40 såkalte muslimske helgeskoler som lærer barn helt ned i seksårsalderen brutale Sharialover i Storbritannia. Dokumentaren vises i kveld.

Ikludert i pesnsum for elevene fra 6-18 år er blant annet hvordan man kutter av kriminelles hender og føtter, skriver The Daily Mail.

En av bøkene som er pensum for 15-åringene viser med illustrasjoner hvordan straffen skal utføres.

En oppgave i pensumboka ber elevene ramse opp kritikkverdige kvaliteter ved jøder.

Pensum gjør det også klinkende klart at straffen for homofil sex er henrettelse.

Eies av den saudiarabiske regjeringen BBC's undersøkelse viser at det er snakk om rundt 5000 elever som undervises i det voldelige pensumet på de muslimske helgeskolene.

Skolene er ikke statlig finansiert og bruker ikke offentlige byggninger. På denne måten utnytter et smutthull slik at skolene ikke blir inspisert av Ofsted (Office for Standards in Education, Children?s Services and Skills), skriver The Daily Mail.

BBC Panorama hevder en av skolene, i Ealing i Vest-London, eies av den Saudiarabiske regjeringen.

Den saudiarabiske ambassadøren i Storbritannia sier de muslimske helgeskolene ikke har noe å gjøre med den audiarabiske ambassaden.

- Det er meget farlig og misvisende å diskutere slike tekster utenfor sin historiske, kulturelle og språklige kontekst, sier den saudiarabiske ambassadøren til BBC når han får spørsmål om hvorfor elevene blir bedt om å ramse opp negative kvaliteter ved jøder.

Koranekspert Neal Robinson sier til BBC at tekstene, om de havner i feil hender, kan virke som ammunisjon for antisemittisme.

- Å presentere det på den måten det ser t til at det gjøres her er ikke smart, sier han.

Uakaseptabelt Utdanningsminister Michael Gove sier han på ingen måte vil tolerere antisemittisme og homofobi i engelske skoler.

VIL HA BEDRE KONTROLLER: Utdanningsminister Michael Gove mener det er uakseptabelt med antisemittiske bøker i engelske skoler. Foto: AFP PHOTO / Dale de la Rey
VIL HA BEDRE KONTROLLER: Utdanningsminister Michael Gove mener det er uakseptabelt med antisemittiske bøker i engelske skoler. Foto: AFP PHOTO / Dale de la Rey Vis mer

- Jeg har ikke noe ønske om å blande meg i beslutninger den saudiarabiske regjeringen gjør i sitt eget utdanningssystem. Men vi kan ikke godta at det brukes antisemittisk materiale i engelske skoler, sier Gove i BBC-dokumentaren.

Ofsted arbeider med saken og vil rapportere til Gove så snart som mulig om hvordan slike skoler kan inspiseres bedre i fremtiden. Nåværende kontroller går først å fremst ut på å avdekke svindel, tidligere dommer, og ulovlig finansiering.

Nå ønsker flere en enhet som kontrollerer om de som søker om å starte skolene har en ekstremistisk bakgrunn.

- Antisemittisk smørje - Enhver som siterer Sions vises protokoller (kjent antisemittisk verk) fråtser i et av de eldste og mest ondskapefulle antisemittiske smørjene vi vet om, sier Gove til BBC.

Panorama hevder også at en del av skolene driver aggressiv markedsføring på sine nettsider.

«Vi må forsvare barna våre mot de onde kreftene» og «våre barn eksponeres for en kultur som er imot alt Islam står for», er blant utsagnene som skal stå på disse nettsidene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!