<strong>MANER TIL KAMP:</strong> Den såkalte islamske staten (IS) i deler av Syria og Irak forsøker å skape et bilde om at vi nå er inne i en kamp mellom Vesten og islam. En undersøkelse viser at 6 av 10 Oslo-ungdommer mener det samme. Bildet er fra to år siden, da IS plutselig dukket opp som en ny og inntil da, ukjent, gruppe. Nå er presset på IS stort, og de mister terreng. Foto: Ap / Scanpix&nbsp;
MANER TIL KAMP: Den såkalte islamske staten (IS) i deler av Syria og Irak forsøker å skape et bilde om at vi nå er inne i en kamp mellom Vesten og islam. En undersøkelse viser at 6 av 10 Oslo-ungdommer mener det samme. Bildet er fra to år siden, da IS plutselig dukket opp som en ny og inntil da, ukjent, gruppe. Nå er presset på IS stort, og de mister terreng. Foto: Ap / Scanpix  Vis mer

6 av 10 Oslo-ungdommer mener islam og Vesten er i krig

Ifølge ny undersøkelse. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

60 prosent av ungdommene fra Oslo er «helt» eller «litt» enige i at Vesten og islam er i krig. Det er likevel svært få som forsvarer politisk motivert vold samtidig som de går langt i å støtte andre ekstremistiske holdninger, viser en ny rapport fra prosjektet «Ungdom og politisk ekstremisme i det nye Norge» ved NOVA.

- Vi snakker her om forestillinger som vanligvis har plass helt i yttergrensene av det politiske landskapet, som at islam generelt truer norsk kultur og norske verdier, eller at Vesten generelt truer islamske verdier, forteller Viggo Vestel.

Oppløftet

Forskerne bak rapporten har spurt 8500 Oslo-ungdommer i alderen 16 til 19 år spørsmål om hvordan de stiller seg til holdninger som står sterkt i to ytterpunkter: De ytterligegående islamistiske - og i de høyreradikale miljøene.

- Hovedfunnet vårt er oppløftende. I undersøkelsen er det svært få ungdommer som både forsvarer politisk motivert vold samtidig som de går langt i å støtte andre ekstremistiske holdninger, sier Anders Bakken.

NOVA har forsket på ungdom og ungdomskulturer i mer enn 30 år, og forskerne er overrasket over at så mange som seks av ti ungdommer mente at det pågår en krig mellom Vesten og islam.

- Vi må huske på at disse ungdommene har vokst opp i en spent geopolitisk situasjon der konfliktene mellom Vesten og de vestlige allierte på den ene siden og muslimske grupperinger og muslimsk sivilbefolkning på den andre siden har blitt trappet opp, sier Vestel.

Truer kulturen

Videre viser studien følgende:

Seks av ti mener at det i dag foregår en krig mellom Vesten og islam.

Tre av ti mener at Vesten generelt truer islamsk kultur og verdier, og nesten like mange mener at islam generelt truer norsk kultur og verdier.

Tre prosent forsvarer i stor grad «at noen bruker vold for å oppnå politiske endringer i dagens Norge» eller i «dagens Europa».

Aftenposten har en stor sak om rapporten i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer