6 av 10 slipper militæret

Kun 39 prosent av det mannlige årskullet vil i år fullføre verneplikten. Storingets mål er at halvparten skal stå løpet ut i militæret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortinget har som mål at halvparten av de mannlige årskullene fullfører den militære verneplikten. Det målet ser bare ut til å bli fjernere og fjernere. For mens 25.000 ferske soldater stilte til konge og fedrelands tjeneste i 1992, ser tilsvarende tall ut til å bli 14.000 for 2002, skriver Aftenposten.

Men langt fra så mange står løpet fullt ut. I 2000 var frafallet på hele 22,6 prosent. Et tilsvarende frafall i år innebærer at i overkant av 10.800 menn gjennomfører militær verneplikt.

Tallene som er hentet fra Forsvarets overkommando, bekymrer lederen i forsvarskomiteen på Stortinget, Marit Nybakk fra Ap.

- Det er et demokratisk problem at færre enn halvparten av de mannlige årsklasser avtjener militær verneplikt. Dette kan svekke oppslutningen om verneplikten og virke urettferdig overfor den minkende andelen som faktisk utfører tjenesten, sier Nybakk.

Nybakk ser ikke bort fra at man i framtiden kan bli nødt til å bruke premiering som lokkemiddel for å få flere inn i kon gens klær. Lokkemidlene kan være mer penger, flere studiepoeng og tilbud om kompetansegivende studietilbud.

Nybakk understreker at 2002 må regnes som et unntaksår på grunn av den store omstillingsprosessen Forsvaret nå er inne i. Samtidig understreker hun at målet om at 50 av prosent av mannlige årskull skal gjennomføre militær verneplikt, står fast.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer