Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

6 av 10 støtter angrep på soldatene

61 prosent av de irakiske innbyggerne støtter væpnede angrep på de amerikanske soldatene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny meningsmåling blant innbyggerne i Irak, viser at hele 61 prosent støtter væpnede angrep på amerikanske soldater. Dette er en dramatisk utvikling i folkets holdninger. I januar var det under halvparten av befolkningen som støttet angrepene.

71 prosent av innbyggerne ønsker at de amerikanske styrkene skal forlate landet innen ett år.

Ifølge FNs beregninger har så mange som 10.000 sivilie mistet livet i Irak de tre siste månedene.

Ulike grupper svarer ulikt

De forskjellige folkegruppene i de forskjellige delene av Irak svarer svært forskjellig på flere av spørsmålene. De sunnimuslimske araberne, som hadde makten i landet da Saddam Hussein styrte, er mest skeptiske til USA, melder NTB.

57 prosent av sunniaraberne mener de amerikanske soldatene må komme seg ut i løpet av et halvt år, mens blant sjiamuslimene og kurderne svarer henholdsvis 36 og 11 prosent det samme.

Den nye meningsmålingen er utført av amerikanske University of Maryland på oppdrag for WorldPublicOpinion.org.

USA skaper mer konflikt

Hele 78 prosent av irakerne mener det amerikanske nærværet i landet bidrar til mer konflikt enn det forebygger.

Forskerne bak undersøkelsen mener støtten til angrepene på amerikanske soldater ser ut til å være knyttet til en utbredt oppfatning om at USA planlegger å beholde permanente militærbaser i Irak. Folk er redd for at USA ikke kommer til å trekke seg ut selv om den irakiske regjeringen ber om det.

MANGE OFRE: Irakiske innbyggere kikker på levningene av flere personer som denne uka ble drept i et amerikansk angrep i Baquba, nordøst for den irakiske hovedstaden Bagdad. Amerikanske myndigheter sier fire av de åtte som ble drept, var mistenkt for å ha forbindelser til al-Qaida. Foto: Scanpix
MANGE OFRE: Irakiske innbyggere kikker på levningene av flere personer som denne uka ble drept i et amerikansk angrep i Baquba, nordøst for den irakiske hovedstaden Bagdad. Amerikanske myndigheter sier fire av de åtte som ble drept, var mistenkt for å ha forbindelser til al-Qaida. Foto: Scanpix Vis mer

Flere politikere i USA har imidlertid innsett at mange irakere frykter et permanent amerikanske nærvær.

Når representantenes hus i USA godkjente nylig en bevilgning på ytterligere 70 milliarder dollar til det amerikanske forsvarsdepartementet, som skal brukes til å finansiere krigene i Irak og Afghanistan.

De folkevalgte la imidlertid inn en begrensning på bruken av pengene: de skal ikke benyttes til å bygge permanente militærbaser i Irak, og ikke brukes til sikre amerikansk kontroll over irakiske oljeressurser.

(©NTB)

image: 6 av 10 støtter angrep på soldatene
SELVMORDSBOMBE: En amerikansk soldater går vekk fra åstedet for en selvmordsbombe i Kabul, tidligere denne måneden. 16 mennesker mistet livet i angrepet.