Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

6 grunner for rente-kutt

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har nå kurven full av argumenter for å sette ned renta. Trolig gjør han det over helga. Det vil i så fall medvirke til at du får lavere boliglånsrente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De gode rentenyhetene for landets låntakere har stått i kø denne våren. Og flere er underveis. Her er grunnene til at Svein Gjedrem trolig bruker sin makt over renta allerede førstkommende uke:

1

Sterk krone

I flere uker har krona holdt seg innenfor sentralbankens definerte utgangsleie (8,23 - 8,39 mot euro). Enkelte småturer utenfor leiet forhindrer ikke at Gjedrem kan komme til å handle nå. Han har allerede to ganger i år bevist at han kan sette ned renta selv om krona skulle være litt småklein.

2

Høyere oljepris

Oljeprisen svinger fortsatt sterkt, men i motsetning til i årets første måneder, svinger den nå på et høyere nivå. Prisen ligger tett oppunder regjeringens anslag på 110 kroner fatet, noe som er viktig for å holde krona sterk.

3

Lavere temperatur

Norsk økonomi er ikke så het som den var. Dermed er faren mindre for inflasjon og påfølgende behov for høye renter. Norges Bank har selv tatt konsekvensen av dette og nedjustert sine anslag for prisveksten. Ferske tall for februar bekrefter at temperaturen er på vei ned.

4

Gjedrems egne ord

Svein Gjedrem har selv signalisert at renta skal ned. Norsk økonomi er robust nok til å tåle det. I sentralbankens siste inflasjonsrapport konkluderer han med at Norges Bank deler markedets forventninger om rentenedgang. Det er klare ord fra en sentralbanksjef.

5

Ned i Europa

Den europeiske sentralbankens rentekutt med et halvt prosentpoeng torsdag økte gapet mellom europeiske og norske renter. 4,5 prosentpoeng skiller oss nå. Det gapet kommer snart til å krympe - rentenedgangen i Europa gir Gjedrem ytterligere handlingsrom for selv å foreta seg noe.

6

Aktøren Gjedrem

Helgas mekling i lønnsoppgjøret kan slå begge veier: Dersom det ikke blir streik, vil det utvilsomt gjøre jobben enklere for Gjedrem. En storstreik kan forandre bildet, men se ikke bort fra at sentralbanksjefen vet å smøre der det trengs. Han har tidligere til fulle vist at han er villig til å strekke valutaforskriftene så langt det er mulig. Gjedrem har et blikk for hele økonomien, ikke bare for krona. Det taler for snarlig rentenedgang.