«6-timersdag»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En fersk undersøkelse viser at et stort flertall av folk over 62 år foretrekker 4-dagers uke framfor 6-timersdag. Det er neppe overraskende. Begrepet «6-timersdag», som både SV og LO kjemper for, innebærer generelt kortere arbeidsdag, som kan tas ut på forskjellige måter. Slaget om «6-timersdagen» er således ikke tapt selv om en spesiell arbeidstakergruppe som inngår i et forsøk foretrekker å samle opp reduksjonen i én dag per uke istedenfor halvannen time per dag. Skal forkjemperne få politisk gjennomslag, må de aller først sørge for at folk forstår hva en mulig reform vil dreie seg om og følgelig rydde opp i begrepsbruken.

Utgangspunktet er en foreløpig rapport om et forsøk som Fornyingsdepartementet har ansvar for. Man ønsker å vite om kortere arbeidsdag med full lønn bidrar til å utsette pensjoneringstidspunktet. Foreløpig er det ikke mulig å trekke noen klar konklusjon. Svarene så langt går ut på at bare en tidel av de spurte ville gått av med AFP hvis de ikke ble omfattet av forsøket, mens halvparten hadde fortsatt

i full stilling. Det lover ikke godt for dem som tror at redusert arbeidstid er et egnet middel for å få folk til å stå lenger i arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer