60 000 gjennom Oslos gater

Millioner av mennesker har i dag demonstrert mot krig. I Oslo gikk nærmere 60 000 i tog. I tillegg markerte folk sin motstand mot krig over 50 andre steder i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet.no): Politiet i Oslo er travelt opptatt med å få oversikt og kontroll over menneskemassene i Oslo. Politiet antyder at 60 000 innbyggere er ute å demonstrerer mot USAs planer om å angripe Irak og Saddam Husseins folk.

Politikere talte

Dagens demonstrasjonstog startet på Youngstorget i Oslo. Det ble holdt appeller av SV-leder Kristin Halvorsen, AP-politiker Trond Giske og biskop Gunnar Stålsett.

- Verden står på randen av en krig. Vi viser vår vilje til fred. Derfor mobiliserer vi det sterkeste vi har: Det menneskelige fellesskapets styrke, fredens ånd og overbevisningens kraft. Derfor mobiliserer kirkene verden rundt til bønn for fred. Derfor står kristne og muslimer sammen, sa Stålsett blant annet i sin appell til de titusenvis av fremmøtte, var en av appellene.

Demonstrantene i Oslo sto pakket som sild i tønne. Gatene inn til torget var fylt opp av demonstranter. Etterhvert beveget folkemengden seg mot Karl Johansgate.

Demo-rekord

Aldri før har det vært så mange som har demonstrert for en sak i Oslo, som i dag. Da et fakkeltog til minne om Benjamin Hermansen ble arrangert i Oslo for noen år siden møtte rundt 40 000 mennesker opp.

Blant parolene i Trondheim kunne man lese «Krig suger», «Krig er terror» og «Ingen flere ofre».

Ikke bare i Norge

Det er ikke bare i Oslo at demonstranter har sagt sitt mot Bush sine krigsplaner. I Berlin gikk over 250 000 mennesker i tog. I Syria demonstrerte flere hundre tusen mennesker. Også i selve Bagdad, byen som risikerer å bli angrepet av amerikanske og britiske styrker var det demonstrasjoner i dag. Ifølge myndighetene var det over én million ute i gatene, men journalister som dekket demonstrasjonen antydet at det dreide seg om noen hundre tusen mennesker.

TRANGT OM PLASSEN:</B> Det var en stor menneskemasse som møtte lørdags-shopperne i Oslo sentrum i dag. Politiet anslår at 60 000 demonstrerte.