- 60 000 møtte opp for å se Palin

McCains visepresidentkandidat setter rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): John McCains visepresidentkandidat, Sarah Palin, skapte Obama-liknende tilstander da hun gjestet Orlando, Florida, denne helgen.

Folk måtte vente i halvannen time bare for å få parkert bilen. Andre kom kjørende i golfbiler. Enkelte av publikummerne ventet over fem timer for å se henne tale i 23 minutter.

«Sar-Rah! Sar-Rah!» ropte de ti tusenvis av frammøtte, da Alaska-guvernøren gikk på talerstolen.

Der gjorde Palin sitt beste for å framstille Barack Obama som en politiker som bruker opp skattebetalernes penger, men får lite utrettet.

Og hun gjorde narr av Illinois-senatorens energipolitikk.

- Kanskje dersom han var guvernør i en oljerik stat ville han skjønt det. Kanskje hvis han hadde gått i fronten for å sikre nasjonen energiuavhengighet, ville han forstått, sa Palin, pådriver for oljeboring i hjemstaten.

Samlet titusener

En fersk meningsmåling utført for Miami Herald, St. Petersburg Times og Bay News 9 viser at 40 prosent av de som sier de vil stemme McCain, føler at Palin får dem til å føle seg enda tryggere på valget.

I PENSJONISTLAND: Her blant pensjonistene som har flyttet til solrike Orlando, samlet republikanernes visepresidentkandidat titusenvis av tilhengere. Foto: AP Photo/The Orlando Sentinel/SCANPIX
I PENSJONISTLAND: Her blant pensjonistene som har flyttet til solrike Orlando, samlet republikanernes visepresidentkandidat titusenvis av tilhengere. Foto: AP Photo/The Orlando Sentinel/SCANPIX Vis mer

Nøyaktig hvor mange som stimlet sammen i glohete Orlando i går er usikkert. Mike Tucker, den lokale brannvernssjefen, opplyste at det var 60 000 frammøtte.

Reportere fra lokale medier og nyhetsbyrået AP anslår imidlertid at tallet var langt lavere, at det var rundt 25-30 000 som hørte Palin tale.

Uansett beviste Palin i går at hun har blåst liv i republikanernes valgkamp. Oppmøtet i går var rekord for delstaten Florida, og var langt større enn de 15 000 president Bush klarte å samle for fire år siden, skriver nettstedet Politico.

Gårsdagens valgkampmøte stod også i sterk kontrast til Joe Bidens valgkampoppslutning i Florida. I løpet av fire stopp på rundturen tidligere denne måneden, var 2000 tilhengere det meste Obamas visepresidentkandidat klarte å samle, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Noen som gjør jobben riktig

Men i motsetning til Biden, tok Palin verken spørsmål fra pressen eller publikum.

Hun holdt seg til oppskriften med å tegne et bilde av McCain som en reformvennlig krigshelt og den eneste som kan redde USAs skakkjørte økonomi.

- Denne uka, da den økonomiske krisen truet hverdagen til millioner av amerikanere, tok John McCain et klart standpunkt og lanserte sin plan for å gjenreise økonomien. Vår motstander nektet å innta et standpunkt, sa Palin.

- 60 000 møtte opp for å se Palin

Begge de to kandidatene har fått kritikk for sin økonomiske politikk. Ingen av dem har noe imponerende å vise til på området, og ingen av dem har tilbudt konkrete nok tiltak, mener analytikerne.

I går gjorde Palin et forsøk på å utdype hva McCain/Palin-duoen vil med strengere lovgivning.

- Vi trenger et sterkere regelverk. Det er som senator McCain sa i går, vi trenger ikke føderale departementer som gjør jobben dårlig, vi trenger noen som gjør jobben riktig, sa Palin.

Forbereder seg

Det knyttes stor spenning til visepresidentdebatten mellom Palin og Biden 2.oktober.

65 år gamle Biden regnes for å være svært erfaren i utenriks- og sikkerhetsspørsmål, han har vært senator siden 1972 og leder Senatets utenrikskomité.

I forbindelse med FN-toppmøtet i New York denne uken skal Palin møte et kobbel av internasjonale ledere.

Bare i løpet av morgendagen skal den 44 år gamle Alaska-guvernøren møte Colombias president Alvaro Uribe, Afghanistans president Hamid Karzai, samt tidligere utenriksminister Henry Kissinger.

Onsdag skal hun møte Iraks president Jalal Talabani, den pakistanske president Asif Ali Zardari og Georgias president Mikhail Saakasjvili.

Møtene er et ledd i å vise Palin vil være forberedt til å operere på områder som utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhetspolitikk, skriver avisa The New York Times.

LEPPESTIFT: Palin og leppestift har vært på alles lepper de siste ukene. Selv kalte hun seg pitbull med leppestift, mens McCain-leiren beskyldte Obama for å å ha kalt henne gris med leppestift.