60 000 nordmenn har latt seg lure

Lurer du på hva som skjer når far oppdager at dattera danser sexy foran webkamera?

FAKSIMILE: Mange nordmenn ønsker å vite hva denne siden påstår å gi svar på, men i stedet risikerer du å få virus på datamaskinen.
FAKSIMILE: Mange nordmenn ønsker å vite hva denne siden påstår å gi svar på, men i stedet risikerer du å få virus på datamaskinen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En lurelenke på Facebook sprer seg i stor hastighet, i skrivende stund har over 60 000 nordmenn klikket på lenken som gjør at man automatisk «liker» siden.

Det som pirrer nysgjerrigheten til norske menn og kvinner er følgende tekst: «Herregud se hva som skjer nar Faren oppdager Datteren pa Webcam»

Dårlig norsk - dårlig tegn - Vi holder på å studere saken, men har ennå ikke fått noen bekreftelse på om det er et datavirus. Det er mulig at det er en variant av den velkjente koobfaceormen, sier Ståle Ekelund, Chief Technical Officer, i Norman, som arbeider med datasikkerhet.

Fagfolkene i Norman er altså usikre, dermed gjelder regelen om å være føre var.

- Det å klikke på lenken kan være første steget i en infeksjon, denne lenken sprer seg som et virus ville ha gjort, men det kan godt være at det er snakk om ufarlig «hærverk», sier Ekelund.

Varsellampene bør likevel ringe. Det er et godt tips å ikke klikke på lenker der norsknivået er lavere enn hva man finner i en gjennomsnittlig tredjeklasse.

Det er heller ikke særlig smart å klikke videre når Facebook varsler at innholdet er upassende og usikkert.

Vi må imidlertid anta at langt færre enn de over 60 000 menneskene som har klikket på lenken har akseptert å åpne applikasjonen. Hvis man gjør det står man i fare for å miste kontrollen over maskinen sin.

Pirrer nysgjerrigheten Virus apellerer ofte til vår nysgjerrighet, akkurat som i tilfellet med far, datter og webkamera. Kanskje verdens mest kjente virus er blitt ti år gammelt og spredte seg ved at man fikk en epost med emnet  «I LOVE YOU» med et vedlagt «kjærlighetsbrev».

Fristelsen ble for stor for flere titalls millioner mennesker, som klikket seg inn på det falske kjærlighetsbrevet med håp om å finne ut hvem som hadde sendt det. Viruset sendte så den samme mailen til hele adresselista i Microsoft Outlook, dermed tok det kun få timer før det var spredt rundt hele kloden.

- Faren med lenker man får fra venner på Facebook, er at terskelen for å klikke er lavere. Man er mindre kritisk når det kommer fra noen man kjenner, samtidig som det fanger interessen din, sier Ekelund.

Et annet eksempel på hvordan virusmakere pirrer nysgjerrigheten vår er Facebook-viruset som zombiefiserte datamaskiner. Viruset presenterte seg som en Facebook-melding fra en venn med følgende tekst til en lenke: Hei, her er en vanvittig morsom video av deg når du danser. Du er så rød i ansiktet, sjekk det ut!

Hvis du får en epost som lokker med Paris Hilton som driver med dvergkasting, noen som påstår at du er filmet av skjult kamera eller klassikeren «her er dokumentet du ba om, ikke vis det til noen andre», kan du med stor ro la være å åpne både epost og vedlegg.

PS! Hvis du ble veldig nysgjerrig på hva som skjer når en far oppdager hva dattera gjør på webkamera, kan du gå inn på Youtube og se videoen - helt trygt.