60 000 passnummer solgt på svartebørs

Sensitive personopplysninger om sentralbanksjef Svein Gjedrem, alpinstjerna Anja Pärsson og eks-statsminister Ingvar Carlsson ble solgt til svartebørshaier.

RAMMET: Sentralbanksjef Svein Gjedrem opplevde at personlig informasjon ble solgt på svartebørsen. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
RAMMET: Sentralbanksjef Svein Gjedrem opplevde at personlig informasjon ble solgt på svartebørsen. Foto: John T. Pedersen /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at ansatte i FIFA-systemet under bordet har solgt lister med personopplysninger på minst 60 000 billettkjøpere til svartebørshaier.

De meget omfattende listene, som Dagbladet har fått tilgang til, gjengir fullt navn, fødselsdato og passnummer. Listene inneholder også detaljert informasjon om hvilke kamper de navngitte personene har billett til, og setenummer.

VERSION IN ENGLISH
 
Kontakt Offisielt gjør FIFA - det internasjonale fotballforbundet - alt de kan for å stoppe svartebørsselskapene. FIFA har forsøkt å trekke svartebørsselskaper, også norske, for retten.

Men nå kan Dagbladet dokumentere at det faktisk er utro tjenere i FIFA-systemet som gjør det mulig for svartebørshaiene å omsette fotballbilletter for millionbeløp.

SVART PÅ HVITT: Den Match-ansatte kommer med flere tilbud pr. e-post.
SVART PÅ HVITT: Den Match-ansatte kommer med flere tilbud pr. e-post. Vis mer

Ved hjelp av listene tar svartebørshaiene direkte kontakt med billettinnehaverne og tilbyr seg å kjøpe opp billettene. Deretter omsettes billettene på det internasjonale svartebørsmarkedet til blodpris.
 
 - Lekkasjer av slike lister er så omfattende at flere land nekter å sende FIFA personinformasjon på billettkjøpere, sier en sentral svartebørshai til Dagbladet.

Tilbudet Dagbladet har lest en lang rekke e-poster der en ansatt i Match Hospitality, FIFA offisielle billettselskap, tilbyr billettlister for salg til en stor aktør på svartebørsmarkedet. Dagbladet har fått bekreftet at selgeren er den han gir seg ut for.

I en av e-postene fra selgeren, datert april 2009, står det:

- Did you receive the offer for the database you were interested in - 2,5 e per contact? (...) There is possibility to sell the contacts for separate regions too.

Og så, 11 august samme år, får svartebørshaien enda en e-post:

BEKREFTER: Svenskenes superstjerne Anja Pärson. Foto: Scanpix Sverige
BEKREFTER: Svenskenes superstjerne Anja Pärson. Foto: Scanpix Sverige Vis mer

- Now I am in the official sales of the vip areas for FIFA 2010 in South Africa, working directly for official FIFA provider MATCH.

- Har tatt alle skritt Jaime Byrom, styreformann i Match Event Services og direktør i eierselskapet Byrom PLC, sier han finner Dagbladets opplysninger vanskelig å tro på.

- FIFA, Match og de lokale arrangørene har tatt alle mulige skritt for å unngå uautorisert salg av billetter, sier  Byrom til Dagbladet.

Var dere klar over at detaljerte billettlister er solgt?

NOEN FÅ EKSEMPLER: Dagbladet sitter på flere tusen sider - og det finnes mer der ute. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
NOEN FÅ EKSEMPLER: Dagbladet sitter på flere tusen sider - og det finnes mer der ute. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Nei.

- Har Match kontroll over hvem som har tilgang til slik informasjon?

- Vi tror det, og har ingen grunn til å tro noe annet - rent bortsett fra det du forteller meg nå. Vi ser selvsagt alvorlig på dette, sier han.
Millionbutikk Prisen for vanlige billettlister ligger etter hva Dagbladet får opplyst på omkring 1 euro per navn, men prisen kan være så høy som 2,5 euro.

Listene Dagbladet sitter på, vil alene gi selgeren rundt 50 000 euro - ca 400 000 norske kroner - rett i lomma. Totalt sirkulerer det lister verdt flere millioner skattefrie kroner på det svarte markedet.

NÆRE SLEKTNINGER: Lars Lagerbäck var trener for Sverige under VM, og reiste med landslaget. Han står ikke selv i listene. Men flere nære familiemedlemmer har fått personopplysninger solgt. Foto: AFP/Scanpix
NÆRE SLEKTNINGER: Lars Lagerbäck var trener for Sverige under VM, og reiste med landslaget. Han står ikke selv i listene. Men flere nære familiemedlemmer har fått personopplysninger solgt. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Det er 81444 oppføringer bare i listene Dagbladet har, omkring 60 000 med navn. Dette er svensker, nordmenn og andre nasjonaliteter. I listen for Sveriges VM-kamper i 2006 er det navngitt 48781 personer. Av disse er 56 nordmenn.

Blant disse er sentralbanksjef Svein Gjedrem. Han ønsker ikke å kommentere Dagbladets funn, men bekrefter at han var til stede på de respektive VM-kampene. Gjedrem var helt uvitende om at personlig informasjon om ham var til salgs og på avveie. 

Statminister Ingvar Carlsson, tidligere statsminister i Sverige, finnes på listen. Det gjør også toppolitikeren Jens Orbäck, som i 2006 var integreringsminister i den svenske regjeringen.

Han tar avsløringen svært alvorlig.

STÅR OPPFØRT: Sveriges eksstatsminister Ingvar Carlsson. Foto: Scanpix
STÅR OPPFØRT: Sveriges eksstatsminister Ingvar Carlsson. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette liker jeg ikke. Som daværende minister, er dette også et sikkerhetsspørsmål, sier Jens Orbäck til Dagbladet.

Han ber FIFA stramme inn, og får støtte av generalsekretær Tommy Theorin i Foreningen svensk toppfotball - som også står oppført i listene sammen med flere familiemedlemmer.

- Jeg er skremt. Det er enda godt at jeg har rukket å bytte pass siden 2006. Jeg hadde absolutt ikke trodd at FIFA hadde så dårlig kontroll. Slik informasjon må behandles konfidensielt, sier Theorin.

Den svenske skihelten Anja Pärson bekrefter overfor Dagbladet at det er hennes personopplysninger som finnes i Fifia-listene.

Familien til Sveriges daværende landslagssjef i fotball, Lars Lagerbäck, som ledet Nigeria under sommerens verdensmesterskap, står også på listene sammen med familiemedlemmer til en rekke kjente VM-spillere.

En representant for familien Lagerbäck bekrefter overfor Dagbladet at fire familiemedlemmer var til stede på tribunen mens Lars Lagerbäck ledet laget fra sidelinja.