Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

60 000 samlet seg i Oslo-regnet og lot seg røre av Bruce, rosene og livet

Få med deg det viktigste fra gårsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går - ett år etter at terroren rammet oss - ble rosene igjen hevet på Rådhusplassen i Oslo sentrum.

Tre dager etter fjorårets angrep samlet flere hundre tusen seg ute i gatene i norske byer, for å vise sin avsky mot terroristen Anders Behring Breivik og at svaret på terroren skulle være samhold og kjærlighet.

Nyord som rosetog og rosemarsj ble en del av språket vårt etter den dagen.

- Helt stille i Oslo I går var rosene igjen en del av sørgeprosessen da ettårsdagen ble markert. Etter seremonier i regjeringskvartalet, i Oslo domkirke, på Utøya og flere andre steder, ble det hele avsluttet med minnekonsert på Rådhusplassen.

Størst av alle til stede der var Bruce Springsteen. Flere norske artister - fra Karpe Diem til Bjørn Eidsvåg - framførte sanger skrevet spesielt til denne dagen, mens ordkunstnere som Karl Ove Knausgård, Frode Grytten og Åsne Seierstad leste tekster om 22. juli.

- Under minnemarkeringa var det helt stille i hele Oslo. Det er ikke ofte skjer, sa operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til Dagbladet i går.

Dediserte låt til de pårørende Men stillheten ble brutt av artistene og jubelen for dem. Størst jubel var det da Springsteen entret scenen og framførte låta «We Shall Overcome» som han dediserte til familiene som mistet sine kjære.

- Steven og jeg er beæret over å være her i kveld, sa Springsteen mens norgesvenn og «Lilyhammer»-skuespiller Steven Van Zandt gjorde klar gitaren.

Hvis du ikke fikk med deg konserten i går, eller vil få med deg enkelte sekvenser igjen, kan du se flere av høydepunktene i denne artikkelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media