60 000 tar bølgen for Al Gore

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Fredsprisvinner og tidligere presidentkandidat Al Gore varmet opp for Barack Obama under demokratenes årsmøte i Denver i natt.

Til tross for en saklig og nøktern framførelse vekket Gore enorm begeistring, og 60 000 tilskuere hedret han med bølgen etter talen.

- En av de beste tingene ved demokratiet er at de hvert fjerde år gir oss mulighet til å endre kurs. Det er ingen garanti, men en mulighet. Spørsmålet er, vil vi gripe denne muligheten for endring? spurte Gore retorisk, og fortsatte.

- Det er derfor jeg kom hit i kveld. For å fortelle dere hvorfor jeg føler så sterkt at vi må gripe muligheten til å velge Barack Obama som vår neste president.

Al Gore tapte presidentvalget knepent for George W. Bush i 2000, selv om han fikk flere enkeltstemmer en den sittende presidenten. I kveld brukte han anledningen til å fortelle at ting ville vært annerledes hvis det hadde vært han som styret landet.

- For åtte år siden sa noen at det ikke var noen særlig forskjell mellom de to kandidatene fra de partiene, og at det ikke betydde noe særlig hvem som ble valgt. Vi hadde fred og god økonomi, og folk trodde dette ville fortsette, uansett hvem som vant.

Tro meg. Hvis valget hadde endt annerledes ville vi ikke ha slitt i Irak, vi ville ha forfulgt bin Laden til vi fanget ham. Vi ville ikke ha stått foran en selvpåført økonomisk krise, vi ville respektert grunnloven og vi ville ikke ha fornektet klimakrisen vi ville ha løst den, sa Gore som mottok Nobels fredspris i Oslo i 2007, nettopp for sitt arbeid mot klimakrisen.