60 000 tok bølgen for Al Gore

Millioner av skeptiske velgere tar stilling i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no):  Fredsprisvinner og tidligere presidentkandidat Al Gore varmet opp for Barack Obama under demokratenes årsmøte i Denver i natt.

* Les også: Nå må Obama holde sitt livs tale

Til tross for en saklig og nøktern framførelse vekket Gore enorm begeistring, og 60 000 tilskuere hedret ham spontant med bølgen etter talen.

- En av de beste tingene ved demokratiet er at de hvert fjerde år gir oss mulighet til å endre kurs. Det er ingen garanti, men en mulighet. Spørsmålet er, vil vi gripe denne muligheten for endring? spurte Gore retorisk, og fortsatte.

- Det er derfor jeg kom hit i kveld. For å fortelle dere hvorfor jeg føler så sterkt at vi må gripe muligheten til å velge Barack Obama som vår neste president.

Annerledes

Al Gore tapte presidentvalget knepent for George W. Bush i 2000, selv om han fikk flere enkeltstemmer en den sittende presidenten. I kveld brukte han anledningen til å fortelle at ting ville vært annerledes hvis det hadde vært han som styret landet.

- For åtte år siden sa noen at det ikke var noen særlig forskjell mellom de to kandidatene fra de partiene, og at det ikke betydde noe særlig hvem som ble valgt. Vi hadde fred og god økonomi, og folk trodde dette ville fortsette, uansett hvem som vant. - Tro meg. Hvis valget hadde endt annerledes ville vi ikke ha slitt i Irak, vi ville ha forfulgt bin Laden til vi fanget ham. Vi ville ikke ha stått foran en selvpåført økonomisk krise, vi ville respektert grunnloven og vi ville ikke ha fornektet klimakrisen vi ville ha løst den, sa Gore som mottok Nobels fredspris i Oslo i 2007, nettopp for sitt arbeid mot klimakrisen.

AL GORE:  Presidentkandidaten fra 2000 varmet opp for Barack Obama som kommer på scenen senere i natt. Foto: Scanpix
AL GORE: Presidentkandidaten fra 2000 varmet opp for Barack Obama som kommer på scenen senere i natt. Foto: Scanpix Vis mer

* Les hele talen til Al Gore her:

Eisenhowers barnebarn støtter Obama

Også Susan Eisenhower, barnebarnet til den republikanske presidenten Dwight Eisenhower, stilte også opp på landsmøte i Denver for å støtte Obama i natt.  

Eisenhower understreket hvor mye USA har tapt i internasjonal anseelse i årene George W. Bush har vært president, i motsetning til da hennes bestefar var president.

Hun framholdt at Obama er den best egnede til å gjenopprette USAs renommé.

Eisenhower var en populær og elsket president fra 1953 til 1961. Han var general og øverstkommanderende for amerikanske styrker i Europa under annen verdenskrig.

Venter på Obama

Om kort tid entrer Barack Obama arenaen for å holde det som kan bli hans viktigste tale noen sinne.

60 000 tok bølgen for Al Gore

Minst 75 000 mennesker har møtt fram for å høre ham tale, i tillegg vil flere millioner tv-seere få med seg talen som finner sted på dagen 45 år detter at Martin Luther King holdt sin legendariske «I have a dream»-tale.

VENTER PÅ OBAMA: Denvers største fotballstadion er stappfull av mennesker som venter på Barack Obamas tale i kveld.
EISENHOWER FOR OBAMA: Barnebarnet til den republikanske presidenten Dwight Eisenhower, Susan Eisenhower talte for Obama i natt.