Store demonstrasjoner på Cuba:

- 60 års undertrykkelse slippes fri

Internett er kuttet. Ryktene om at Cubas sikkerhetsstyrker skyter mot ubevæpnede innbyggere florerer. - De siste dagene markerer ett før og ett etter på Cuba, ifølge forsker.

STØTTER REGIMET: Denne kvinnen roper slagord til støtte for cubanske myndigheter i hovedstaden Havana søndag, samtidig som et større antall mennesker demonstrerte mot landets myndigheter. Foto: Ap / NTB
STØTTER REGIMET: Denne kvinnen roper slagord til støtte for cubanske myndigheter i hovedstaden Havana søndag, samtidig som et større antall mennesker demonstrerte mot landets myndigheter. Foto: Ap / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har ulmet på Cuba lenge, men søndag boblet det over: I byer og på landsbygda, overalt, gikk tusenvis av rasende innbyggere ut i gatene og ropte på «frihet» og «ned med diktaturet», mens de filmet i gatene. Videoene ble spredd på sosiale medier, som igjen fikk enda flere kubanere ut i gatene.

Det førte til at regimet skrudde av internettet mandag. Det gjør at det er ikke så lett å få oversikt over hva som nå skjer. Men flere nyhetsbyrå og videoer tyder på at mennesker både er skutt, drept og såret.

- Det er vanskelig å få ut informasjon nå, men det er ingen tvil om at disse siste dagene marker et før og et etter på Cuba, sier Ståle Wig, Cuba-kjenner og postdoktor ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Skremmende utvikling

Wig har bodd et par år på øya i perioden 2015-2018. Nå håper han at demonstrasjonene ikke vil føre til «vold og maktovergrep i gatene», og er «redd for å spå om hva som vil skje de neste dagene».

- Uansett hva resultatet bli, så tror jeg vi får en ny dynamikk på Cuba nå, sier han.

Ved å stenge ned internettet, følger kubanske myndigheter en rekke andre regimers steng-ned-metode: Da egypterne strømmet til Tahrir-plassen under den arabiske våren i 2011, kuttet regimet nettet. Som igjen førte til at enda flere rasende egyptere dro ut i gatene - mot regimet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer