MANGE SÅRET:   En mann skadd i uroen ankommer Kingston offentlige sykehus.  Minst 30 mennesker har mistet livet og sykehusene er nå i ferd med å gå tom for blod. Foto: EPA/MARK BROWN
MANGE SÅRET: En mann skadd i uroen ankommer Kingston offentlige sykehus. Minst 30 mennesker har mistet livet og sykehusene er nå i ferd med å gå tom for blod. Foto: EPA/MARK BROWNVis mer

60 fryktes drept, 211 arrestert, sykehusene tomme for blod

Men narkokongen «Dudus» Coke er fortsatt ikke tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Kaoset forsetter på Jamaica. Kampene mellom politiet og hæren på den ene siden og tilhengerne av narkokongen  Christopher «Dudus» Coke på den andre siden koster stadig flere menneskeliv.

I sin første offisielle rapport hevder politiet at 27 personer har mistet livet etter at sikkerhetsstyrkene mandag stormet Cokes hovedkvarter. Av disse skal 26 være sivile.

Men kilder ved sykehusene hevder at over 60 mennesker er drept, ifølge AFP.

• Er du i Kingston? Send e-mail til 2400@db.no, ring oss på 24 00 00 00 eller send mms til 2400.  

Mangler blod Sykehusene i byen tilbyr nå kun akuttmedisin og myndighetene har gått ut med appeller om at folk må melde seg som blodgiverer fordi sykehusenes blodlagre er farlig lave, melder The Jamaica Observer.

Uroen har også spedd seg til andre deler av landet. Fire mennesker er drept i den tidligere hovedstaden Spanish Town. Det er også meldt om drapt i Braeton, Waterford, og Newlands i Portmore.  Kjernen for uroen er imidlertid fortsatt Kingston, der tungt væpnede politifolk og soldater nå patruljerer gatene på jakt etter den ettersøkte bandelederen Coke.

Coke hevder selv at han tilbyr hjelp og beskyttelse til lokalmiljøet og han har fått en lojal tilhengerskare i Tivoli Gardens, en fattig slum som han har som hovedkvarter. Ifølge myndighetene i USA har han smuglet store mengder kokain til gatene i New York siden midten av 1990-tallet. De har begjært ham utlvert og dersom han blir pågrepet og sendt til USA risikerer han en livstidsdom.

Krigssone Myndighetene har innført unntakstilstand i deler av Kingston, som nå ifølge øyenvitner minner om en krigssone. Skoler holder stengt og folk blir bedt om å holde seg innendørs. De som drister seg ut haster nervøst gatelangs av frykt for å havne i kryssild.

For statsminister Bruce Golding har jakten også en politisk side, ettersom Coke har stor oppslutning i samme valgkrets som han selv kommer fra.

PATRULJERER GATENE:  Tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker patruljerer gatene i Kingston. Flere tusen mann stormet gettoen i byen på jakt etter bandelederen Christopher «Dudus» Coke.
PATRULJERER GATENE: Tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker patruljerer gatene i Kingston. Flere tusen mann stormet gettoen i byen på jakt etter bandelederen Christopher «Dudus» Coke. Vis mer

- Vi har ikke noe annet valg enn å slå tilbake volden som de væpnede og kriminelle bandene påfører samfunnet vårt, sier Golding.

Også fra tidligere er Jamaica kjent for et høyt voldsnivå.

Til tross for at det bare bor 2,8 millioner mennesker på Jamaica, skjer det årlig rundt 1.700 drap der, ifølge NTB. Flere land advarer nå mot å besøke landet, selv om det er langt fra de voldsherjede slumbydelene i Kingston til de kritthvite strendene turistene boltrer seg på.

Norske myndigheter har foreløpig ikke gått ut med noen asvarsel mot å reise til Jamaica.

- Dette er noe vi vurdere fortløpende, men vi har ingen reiseråd på dette enda. Det er veldig ulik praksis fra land til land på dette med å utstede reiseråd. I Norge er vi mer restriktive med dette en for eksempel USA. Vi oppfordrer folk til å vise alminnelig sunn fornuft og huske å ha en god reiseforsikring, sa UDs pressevakt Bjørn Svenungesen til Dagbladet i går.

HØYE DØDSTALL:  Et lik ligger dekket til i slummen vest i Kingston. Det har ikke blitt fraktet vekk fordi ambulansene er nekte tilgang til området. Foto: AFP PHOTO / Ratiba HAMZAOUI
HØYE DØDSTALL: Et lik ligger dekket til i slummen vest i Kingston. Det har ikke blitt fraktet vekk fordi ambulansene er nekte tilgang til området. Foto: AFP PHOTO / Ratiba HAMZAOUI Vis mer