«60 invandrarungdomer har dött, nu ska 60 svenskar dö»

Truslene etter den katastrofale brannen i Göteborg sist natt til fredag er skremmende. Ukjente aktivister lover blodhevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plakater med løfter om hevn er hengt opp flere steder i Göteborg. «Ungdomarna på diskoteksbranden brändes av rasister, vars ledare måste ställes inför rätte för folkmord» og «60 invandrarungdomer har dött, nu ska 60 svenskar dö» er to av slagordene som står på plakatene som er hengt opp i forstader, i sentrum av byen og på trikker.

Motsetninger
Politiet har satt i gang ekstra spaning for å pågripe personene som har hengt opp plakatene. De hadde ingen anelse om hvem som har hengt opp dødstruslene.

- Det kan være en person som vil fyre opp under motsetningene for å presse fram en reaksjon, sier göteborgpolitiets spaningssjef, Hans Carlsson.

- Vi vet ikke hvem som prøver å gjøre dette til et rasespørsmål. Ingen grupper er i søkelyset ennå.

Vil sørge i fred
I en faks til det svenske nyhetsbyrået TT skriver en gruppe av befolkningen i den invandrertette bydelen Hammarkullen at de tar sterk avstand fra personene som «försöker utnyttja den tragiske brandkatastrofen».

- Vi har mistet venner og familie. Nå vil vi bare sørge i fred, skriver gruppen. De aktivistene som har laget plakatene kun prøver å provosere fram motsetninger mellom innvandrergrupper og andre innbyggere i Sverige.

Ifølge NTB har en gruppe iranske innvandrere satt i gang sin egen granskning av brannen. De vil finne ut om den ble antent av rasister. Iranerne sier de vil spørre ut overlevende, vitner og andre «for å hjelpe politiet». Men svensk politi fraber seg den slags hjelp.