Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

60 leger 40 pasienter

Mangel på sykepleiere gjør at medisinsk avdeling ved Regionsykehuset i Tromsø (RiTø) har 60 leger, men er til tider nede i under 40 pasienter!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsoverlege Arne Nordøy understreker at det ikke er for mange leger ved medisinsk avdeling - men for få sykepleiere. Dermed må pasienter flyttes over til andre avdelinger når det ikke er nok sykepleiere.

- Situasjonen er kritisk, sier han.

- Vår avdeling rommer normalt 96 sengeplasser. Men turnusplanen for sykepleierne er ikke i nærheten av å gå opp. Sist helg hadde vi 39 pasienter - flere kunne vi ikke ha. Ukedagene kan vi ha opp mot 60 pasienter - eller én pasient pr. lege. Men i helgene er det håpløst, forteller Nordøy.

Flytter i helgene

- Hvorfor mangler dere sykepleiere?

- Fordi sykepleieryrket er dårlig betalt. Og fordi de fleste sykepleiere heller vil jobbe ved de kirurgiske avdelingene, der det er større akuttaktivitet. Medisinsk avdeling - med mange eldre pasienter - kommer alltid verst ut, sier Arne Nordøy.

- Det går i bølger. Men situasjonen har aldri vært så prekær som nå. Når helga kommer, må vi flytte pasientene våre inn på andre avdelinger. Du kan jo tenke deg til hva slags usikkerhet dette medfører hos eldre mennesker med dårlig hjerte, sier Nordøy.

- Et nederlag

Sykepleierne fikk et løft ved forrige lønnsoppgjør, men avdelingsoverlegen i Tromsø mener det på langt nær er nok:

- Sykepleierne må lønnes mye bedre. Bare her ved medisinsk avdeling har vi 35 ledige sykepleierstillinger og ingen søkere.

RiTø forsøker nå - i samarbeid med Aetat - å hente personell utenlands.

- Vi har nylig hatt folk i Tyskland for å sette i gang kurs i norsk for 50 sykepleiere. 10- 15 av dem har sagt seg interessert i å komme til RiTø etter kurset. Et liknende kurs er kjørt i Finland. Filippinene er et annet land vi vurderer, sier Nordøy.

- Det å hente arbeidskraft fra andre land er et nederlag for oss alle. Derfor velger vi land som i alle fall har overskudd på sykepleiere. Vi kommer aldri til å rette blikket mot Baltikum, som har så store problemer sjøl, sier Nordøy.