60 millioner til barnehjemsbarn

Får erstatning for overgrep og mishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Totalt 91 tidligere barnehjemsbarn i Oslo har fått erstatning for overgrep og/eller omsorgssvikt fra Oslo kommune, melder NRK Østlandssendingen.

Tidligere barnehjemsbarn har i flere år sloss for å få erstatning for overgrep de ble utsatt for i barndommen - særlig på 1950- og 60-tallet. Flere kommuner har allerede betalt ut millioner i erstatningsbeløp til barnehjemsbarna som ble fratatt en normal barne- og ungdomstid.

I Oslo startet arbeidet med å vurdere erstatningssakene i fjor høst, og 95 saker er til nå behandlet i det såkalte Vederlagsutvalget.

Fikk maks beløp

Av disse har 91 fått tilkjent erstatning, 79 personer for overgrep og omsorgssvikt. Av disse har 73 personer fått 725.000 kroner hver, fire har fått 500.000 og to har fått 300.000 kroner hver.

725.000 kroner er maksimal erstatning i Oslo og flere andre kommuner for seksuelle overgrep og grov vold på barnehjem.

12 personer er tildelt erstatning for omsorgssvikt: 11 har fått 300.000 kroner, én har fått 200.000. Fire personer har fått avslag.

Alle personer som var plassert i fosterhjem eller institusjon av Oslo kommune fram til 1993 kan søke om økonomisk erstatning.

I fjor fikk vederlagsutvalget totalt inn 354 søknader.

Stor pågang

Regjeringen la i 2005 fram en Stortingsmelding som sier at tidligere barnehjemsbarn og skolehjemsbarn som er utsatt for overgrep har krav på erstatning.

Stiftelsen Rettferd for taperne har engasjert seg sterkt i denne saken, og har hatt stor pågang fra tidligere barnehjemsbarn som ønsker erstatning for ødelagte liv.

KJEMPER:Ola Ødegaard, leder i Stiftelsen rettferd for taperne, har lenge sloss for at barnehjemsbarna skal få erstatning.