60 omkom i brann på diskotek

Mer enn 60 ungdommer ble drept i en eksplosjonsartet brann i et ungdomsdiskotek i den Makedonske foreningen i Gøteborg i natt. Nesten 200 er skadd, fem lå i natt i respirator på sykehus. Vitner forteller at det befant seg rundt 400 ungdommer i brannlokalet, de fleste av dem bare 14 -17 år gamle. Politiet tror brannen er påsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KATASTROFE: Brannen i Göteborg er en av de største katastrofene i nyere tid.

Skrekkslagne øyenvitner fortalte i natt om grusomme scener, om unge mennesker som brant ihjel, og om døde kropper som lå oppå hverandre i det brannherjede diskoteket.

Hele redningstjenesten i Gøteborg ble satt inn i som hjelpemannskap da det ble kjent hvor omfattende brannen var. Da politiet ble varslet rundt midnatt visste man ikke hvor mange som befant seg inne i lokalene til den Makedonske foreningen. Sikre kilder opplyser at det kan ha vært opp mot 400 personer i lokalet der den kraftige brannen herjet.

Panikken var total. Diskoteket hadde bare en eneste utgang.

Redningsleder Lennart Ohlin sa ved tre-tida i natt at man har funnet tegn på brannstedet som tyder på at brannen kan være påsatt.

- Brant i taket

Gjestene på diskoteket forteller om røyk og flammer i taket.

- Det så ut som det startet i noen lamper og høyttalere i taket, sier Jamal Fawz. Svart av sot i ansiktet, men uskadd.

Brannen har tydeligvis utviklet seg raskt. Et vitne, en gutt på 16 år, forteller at han ble overrasket da han så hysteriske ungdommer som tråkket hverandre ned for å komme raskest mulig ut av lokalet. Han selv stod ute for å ta seg en røyk.

Døde båret ut

Klokken tre i natt holdt redningspersonell med å bære ut døde og da røk det fortsatt kraftig i området.

- Det har vært veldig kaotisk. Vi har ikke fått slukket brannen ennå, opplyser en ved redningstjenesten i Gøteborg til Expressen i natt. I følge dem skal det ha blitt arrangert et diskotek for ungdom under 18 år i lokalene da brannen brøt ut.

Redningsmannskapene hadde også vanskeligheter med å komme frem til selve ulykkesstedet. Det var svært mange ungdommer i området og blant dem hersket det panikk. Den Makedonske forening er kjent for å ha mange ungdommer på sine arrangementer.

Ved samtlige sykehus i nærheten av byen ble det varslet katastrofealarm. Og et 30-talls ambulanser kjørte skytteltrafikk mellom sykehusene og Gøteborg. Det ble også sendt ut rekvisisjon på flere busser for å få fraktet nok redningspersonell. Også taxier og privatbiler ble brukt for å bringe de skadde til behandling. Det er en murbygning som har brent og andre etasje av bygnningen er totalt utbrent.

Identifiseringen begynt

Nærmerer 200 personer er skadd i diskotekbrannen. - Blant de som har okommet har identifiseringen allerede begynt, forteller redningsleder Lennart Ohlin. Han vil ikke si sikkert hvor mange som kan ha omkommet, men frykter at tallet kan komme over 60 personer.

Det er ikke kjent hvordan brannen har oppstått.