60 SIKTET:  Politiet i Gudbrandsdal politidistrikt har rullet opp et narkotiakmiljø som har brukt utstrakt grad av trusler og vold. Totalt 60 personer er pågrepet, opplyser politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen ved Lillehammer politistasjon. (til høyre i bildet.)  Foto: Torbjørn Grønning/Dagbaldet
60 SIKTET: Politiet i Gudbrandsdal politidistrikt har rullet opp et narkotiakmiljø som har brukt utstrakt grad av trusler og vold. Totalt 60 personer er pågrepet, opplyser politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen ved Lillehammer politistasjon. (til høyre i bildet.) Foto: Torbjørn Grønning/DagbaldetVis mer

60 personer siktet i narkotikasak i Gudbrandsdalen

- Mange ungdommer har blitt utsatt for trusler og vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en pressemelding i dag opplyser politiet i Gudbrandsdal at de har siktet 60 personer i en større narkotikasak.

De fleste av de siktede er ungdom fra Lillehammer i aldersgruppen 16-22 år, siktet for kjøp og bruk, men også flere antatte hovedmenn er pågrepet i saken som har vært etterforsket i rundt et år.

- Vi har pågrepet og varetektsfengslet tre personer som vi anser som hovedaktører i saken. Den første ble pågrepet i novenber, den siste nå nylig. De sitter fortsatt fengslet, sier politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen ved Lillehammer politistasjon til Dagbladet.

Hovedmennene er siktet for omsetningen av narkotika, vold, trusler, grov vinningskriminalitet og grovt heleri.

Ifølge politiet har miljøet omsatt betydelige mengder hasj for store pengebeløp.

Har truet og slått ungdom En av grunnene til at politiet i Lillehammer har prioritert etterforskning av miljøet høyt, er i tilleg at flere hovedaktører har brukt utstrakt grad av trusler og vold.

-  Mange ungdom har følt seg truet, sier stasjonssjefen til NRK som først meldte om saken.

Ifølge politiet har ungdom blant annet blitt satt i gjeld uten at det foreligger «reelle krav.»
      
- Et kjennetegn har vært at hvis de ikke har betalt til forfall, har sjefen bestemt neste forfall og hvor mange ganger det opprinnelige beløpet de skyldte skulle ganges opp. En gjeld på 10 000 kan ha blitt doblet eller tredoblet på et par dager, sier Bergundhaugen.
Truslene har flere ganger blitt fulgt opp med vold.

- Det har vært utført grov vold som sanksjoner mot enkelte av ungdommen, sier Bergundhaugen til Dagbladet.

 Flere ranssaker i Lillehammer viser seg å være begått av personer som hadde gjeld til hovedpersonene i miljøet, opplyser politiet videre.

Foreldre har betalt For enkelte foreldre har truslene blitt oppfattet som så alvorlige at de har betalt store summer til bakmennene for å hindre at barna deres utsettes for vold.

 - At foreldrene opplever dette som så alvorlig at de er villige til å betale gjeld for å hjelpe barna sine sier litt om omfanget av dette. Vi snakker om veldig unge mennesker her som har blitt utsatt for dette og som har vært i en veldig sårbar situasjon.  

Stasjonssjefen oppfordrer de som kjenner dette miljøet om å melde seg, slik at politiet kan få etterforske det på best mulig måte.

Han understreker at de i forhold til de unge siktede som er tatt med små kvanta hasj, er mer opptatt av forebygging enn straffesak.

Vi ønsker å oppfordre de som kjenner til dette miljøet om å melde seg slik at de kan etterforske dette på best mulig måte. Vi ønsker kunnskap om miljøet og hva det inneholdt. Mange unge er tatt med lite kvanta, og har ikke hatt et stort narkotikabruk. Vi ønsker en forebyggende linje overfor disse først og fremst, sier han.

Forgreininger til utlandet De kriminelle miljøet har forgreininger til Oslo, Østlandet forøvrig og også til utlandet. - Det foregår etterforskning tilknyttet denne saken også i Portugal, opplyser stasjonssjefen.

De tre hovedmennene som er pågrepet er norske statsborgere bosatt på Lillehammer. De er i henholdsvis midten av 20-årene og midten av 30-årene.

Politiet regner med at det vil komme flere pågripelser i saken.