- 60 prosent av asylsøkerne som kom til i Europa i desember er økonomiske migranter

Må sendes tilbake for å ikke undergrave asylinstituttet, mener EU-kommisjonens visepresident.

EU-KOMMISJONENS VISEPRESIDENT: Frans Timmermans. Foto: NTB scanpix
EU-KOMMISJONENS VISEPRESIDENT: Frans Timmermans. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 60 prosent av asylsøkerne som kom til i Europa i desember er økonomiske migranter. Det hevder EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

- Dette er mennesker som du kan anta at ikke har flyktningstatus, sier Timmermans i et intervju med den nederlandske allmenkringkasteren NOS.

I intervjuet sier han ikke noe om hvilken gruppe og tidsrom han sikter til, men overfor avisa Algemeen Dagblad sier en talsperson for Timmermans at han snakker om asylsøkerne som kom til Europa i løpet av desember i fjor.

UNHCR: 48 prosent fra Syria Timmermans sier han uttaler seg på bakgrunn av tall fra EUs grensebyrå Frontex, og sier de økonomiske migrantene han viser til hovedsaklig kommer fra land som Marokko og Tunisia.

- De må returneres raskt, slik at asylinstituttet ikke undergraves, sier Timmermans til NOS.

Timmermans' talsperson sier til Algemeen Dagblad at anslaget hans stemmer for desember, og at han bare har regnet de som kommer fra Syria som reelle flyktninger. Visepresidentens anslag har skapt overskrifter både i Nederland og andre europeiske landJudith Sargentini, Europaparlament-politiker i partiet GroenLinks, har bedt Timmermans offentliggjøre bakgrunnsmaterialet for anslaget på 60 prosent. 

Anslaget hans er ikke i samsvar med totaltallene for 2015 fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). De viser at 84 prosent av de som i fjor kom over Middelhavet kommer fra det som omtales som de ti største flyktningproduserende landene i verden. 48 prosent av dem kom fra Syria, 21 prosent fra Afghanistan og 9 prosent fra Irak. Det kom i fjor anslagsvis en million mennesker til Europa over Middelhavet.  

Kritiserte Tyrkia Timmermans kritiserte tidligere denne måneden Tyrkia for å gjøre for lite for å få ned antallet flyktninger og migranter som tar seg til Europa.

Tyrkia har fått en hjelpepakke på 3 milliarder euro, tilsvarende 29 milliarder kroner, mot lovnader om å ta grep for å redusere antallet ankomster.

- Antallet er fortsatt altfor høyt i Hellas, med 2000-3000 ankomster hver dag. Vi kan ikke være tilfredsstilt på dette stadiet, uttalte Timmermans etter samtaler med Tyrkias EU-minister Volkan Bozkir, ifølge NTB.

Tidligere denne uka anslo IOM at 37 000 flyktninger og migranter har nådd de greske øyene siden årsskiftet, og at minst 113 migranter har omkommet i Egeerhavet, skriver NTB.

Foreslo grensestyrke Før jul foreslo Timmermans en egen grense- og kystvakt for Norge og resten av Schengen på minst 1500 personer, som skal kunne sendes til Schengen-land som sliter med å kontrollere grensene.

- Kontroll ved de ytre grensene er avgjørende for sikkerheten vår, sa han da han la fram forslaget i Strasbourg.

Timmermans er tidligere utenriksminister i Nederland.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer