Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

60 prosent av britene mot euroen

En ny meningsmåling viser at 60 prosent av britene er mot å erstatte pundet med euro, selv om både statsminister Tony Blair og finansminister Gordon Brown skulle komme til at betingelsene er til stede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen, som ble offentliggjort i tabloidavisa Sunday Mirror lørdag, viser også at nesten en tredel av de spurte mener Storbritannia ikke lenger burde være medlem av EU.

Statsminister Tony Blair er en sterk motstander av at Storbritannia skal sette seg på sidelinjen i Europa, og fastholder at det er svært viktig å innføre euroen.

I et intervju med TV-kanalen Sky News søndag sier Blair at han er klar til å ta opp kampen for å overbevise euroskeptikerne.

Hard kamp

- Jeg mener det er viktig for Storbritannia å delta i fellesvalutaen, men kun hvis økonomien ligger til rette for det, sier Blair til Sky News.

På spørsmål om han vil la være å holde en folkeavstemning dersom han vet han vil tape, svarer Blair at han liker å prøve å overtale den britiske opinionen, og at han tror han kan klare det.

- Det kommer utvilsomt til å bli en hard kamp. Men jeg tror den britiske befolkningen vil lytte grundigere til overveide argumenter enn hva mange tror, sier Blair.

- Jeg synes det er synd om vi skulle bestemme oss for, som vi har gjort i et halvt århundre, at vi skal henge etter i Europa, ikke delta fullt og helt. Det vil redusere utsiktene til britisk velstand og innflytelse i framtida, legger han til.

Folkeavstemning

9. juni skal Tony Blair kunngjøre om det er i landets interesse å erstatte pundet med EUs fellesvaluta euro. Det er ventet at Blairs regjering kommer til å si at tiden ennå ikke er inne til å innføre euro. Men det er også ventet at Blair samtidig ønsker å holde døren åpen for en folkeavstemning om spørsmålet.

71 prosent av de spurte i meningsmålingen gjort for Sunday Mirror sa at de heller vil ha en folkeavstemning i løpet av de to neste årene, enn å utsette spørsmålet til valget i 2006.

502 personer deltok i undersøkelsen gjennomført av meningsmålingsinstituttet IMC 30. og 31. mai.

12 av 15 EU-medlemmer har innført euro som valuta.

NTB-AFP-Reuters

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media