- 60 prosent av de største dyra er truet med utryddelse

Viser ny undersøkelse.

STADIG FÆRRE:  Det bor i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet. Foto: Antony Njuguna / Reuters / Scanpix
STADIG FÆRRE: Det bor i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet. Foto: Antony Njuguna / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny undersøkelse, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Advances, har forskere kartlagt status for verdens 74 største planteetere.

Resultatet er nedslående.

«Kollaps av verdens største planteetere», kaller forskerne artikkelen de har publisert.

Av de ulike artene av blant annet elefanter, nesehorn, gorillaer, bisonokser, tapirer, flodhester, sebraer, kameler og vannbøfler er 60 prosent truet med utryddelse, konkluderer forskerne.

- Enorme konsekvenser - De store planteeterne spiller en viktig rolle i både lokalsamfunn og økosystemer. Dersom dyrene forsvinner vil det ha enorme økologiske og sosiale konsekvenser, skriver de videre.

Krypskyttere utgjør en av de aller største truslene mot flere av de største pattedyra, mener forskerne, og viser til at nesehorn nesten er fullstendig utryddet som følge av jakten på hornet deres.

- Prisen for et horn fra nesehorn overstiger prisen på både gull, diamanter og kokain, skriver forskerne i den publiserte artikkelen.

Fem hvite nesehorn Det lever i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer