<strong>STADIG FÆRRE:</strong>  Det bor i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet. Foto: Antony Njuguna / Reuters / Scanpix
STADIG FÆRRE: Det bor i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet. Foto: Antony Njuguna / Reuters / Scanpix Vis mer

- 60 prosent av de største dyra er truet med utryddelse

Viser ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny undersøkelse, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Advances, har forskere kartlagt status for verdens 74 største planteetere.

Resultatet er nedslående.

«Kollaps av verdens største planteetere», kaller forskerne artikkelen de har publisert.

Av de ulike artene av blant annet elefanter, nesehorn, gorillaer, bisonokser, tapirer, flodhester, sebraer, kameler og vannbøfler er 60 prosent truet med utryddelse, konkluderer forskerne.

- Enorme konsekvenser - De store planteeterne spiller en viktig rolle i både lokalsamfunn og økosystemer. Dersom dyrene forsvinner vil det ha enorme økologiske og sosiale konsekvenser, skriver de videre.

Krypskyttere utgjør en av de aller største truslene mot flere av de største pattedyra, mener forskerne, og viser til at nesehorn nesten er fullstendig utryddet som følge av jakten på hornet deres.

- Prisen for et horn fra nesehorn overstiger prisen på både gull, diamanter og kokain, skriver forskerne i den publiserte artikkelen.

Fem hvite nesehorn Det lever i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet.

<strong>DREPES FOR STØTTENNENE:</strong> Mellom 2011 og 2013 ble så mange som 20 000 elefanter drept årlig, ifølge FN-tall. Foto: Tony Kurumba / AFP / Scanpix
DREPES FOR STØTTENNENE: Mellom 2011 og 2013 ble så mange som 20 000 elefanter drept årlig, ifølge FN-tall. Foto: Tony Kurumba / AFP / Scanpix Vis mer

Salg av horn og elfenben er ifølge The Guardian så utbredt at det er en av verdens mest utbredte forbrytelser, sammen med narkotika, våpenhandel og menneskehandel.

- Krypskytteri er et kjempestort problem, sier også en av forskerne bak den nye studien, professor William J. Ripple ved Oregon State University, til Videnskab.dk.

I dag finnes bare fem såkalte nordlige hvite neshorn igjen i verden: Tre i Kenya, ett i USA og ett i Tsjekkia.

Det hvite neshornet, som har overlevd i millioner av år, er dermed så godt som historie. Det er i ferd med å gå inn i historiebøkene, akkurat som dinosaurene, skriver The Guardian.

Bestemte kroppsdeler Men det er ikke bare det hvite neshornet som er i fare:

• Mellom 2011 og 2013 ble så mange som 20 000 elefanter drept årlig, ifølge FN-tall.
• Minst 220 sjimpanser er drept i løpet av de siste månedene. Det er også:
• 106 orangutanger.
• 33 bonobo-sjimpanser.
• 15 gorillaer.

Og det er heller ikke bare nesehornet som drepes som følge av en etterspørsel på bestemte kroppsdeler, slår forskerne i den nye undersøkelsen fast:

<strong>ILLEGAL JAKT:</strong> Dette hvite neshornet ble drept fordi prisen på hornene er så høy på det illegale markedet. Dyret ble skutt i en av Kenyas nasjonalparker. Foto: Kenya Wildlife Services / Ap / Scanpix
ILLEGAL JAKT: Dette hvite neshornet ble drept fordi prisen på hornene er så høy på det illegale markedet. Dyret ble skutt i en av Kenyas nasjonalparker. Foto: Kenya Wildlife Services / Ap / Scanpix Vis mer

- For eksempel drepes sjiraffer på grunn av sitt skinn, flodhester på grunn av deres elfenbenstenner, og gorillaer på grunn av deres hoder, hender og føtter, skriver de.

• Les også: Flere land har eksperimentert med bruk av droner for å avsløre krypskyttere i løpet av de siste årene.

<strong>SMUGLERMARKED:</strong> Dette bildet, fra 23. august 2013, viser en kenyansk viltvokter som passer på en smuglerlast med elfenben, som ble stanset før uttransportering via Jomo Kenyatta-flyplassen i Nairobi. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA
SMUGLERMARKED: Dette bildet, fra 23. august 2013, viser en kenyansk viltvokter som passer på en smuglerlast med elfenben, som ble stanset før uttransportering via Jomo Kenyatta-flyplassen i Nairobi. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer