BRENT: Fotoboksene i Frankrike har ikke fått stå i fred for sinte demonstranter den siste tida. Godt over halvparten av landets fotobokser er nå satt ut av spill. Foto: Photo by Damien MEYER / AFP / NTB scanpix
BRENT: Fotoboksene i Frankrike har ikke fått stå i fred for sinte demonstranter den siste tida. Godt over halvparten av landets fotobokser er nå satt ut av spill. Foto: Photo by Damien MEYER / AFP / NTB scanpixVis mer

60 prosent av Frankrikes fotobokser ute av drift på grunn av hærverk

- Dette vil føre til dødsfall, sier lederen for det franske veisikkerhetsbyrået.

«De gule vestene» i Frankrike dukket opp i november som en protest mot regjeringens planlagte økning i drivstoffprisene, men protestbevegelsen utviklet seg raskt til å bli langt bredere.

Før jul ble det gjennomført til dels voldsomme demonstrasjoner, og nå viser det seg personer tilknyttet protestbevegelsen har tatt for seg fotobokser over hele landet.

- Vil føre til dødsfall

Ifølge Frankrikes innenriksminister, Christophe Castaner, har de satt rundt 60 prosent av landets fotobokser ut av spill, skriver BBC.

Ifølge det franske nettstedet radars-auto-com kan så mange som 65 prosent av landets rundt 3200 fotobokser nå være ødelagt av demonstrantene.

Mange av fotoboksene har blitt sprayet ned, mens andre har blitt tildekket på andre måter. Andre fotobokser igjen er fullstendig ødelagt, de fleste av dem etter å ha blitt brent.

I enkelte områder i Frankrike, som i Vaucluse sørøst i landet, skal så mange som 90 prosent av fotoboksene være ute av drift som følge av hærverk.

- Ødeleggelsene av fotoboksene vil føre til dødsfall. Og det gjør meg oppriktig trist, sier Emmanuel Barbe, leder for det franske veisikkerhetsbyrået, ifølge CNN.

Protesterer mot redusert fart

Hærverket mot fotoboksene har pågått en stund, og blir sett på som et svar på den franske regjeringens kontroversielle avgjørelse i sommer, da de vedtok å redusere fartsgrensa på tofelts motorveier fra 90 km/t til 80 km/t.

Målet med fartsreduksjonen er å redusere den kraftige oppgangen i dødsulykker.

- Utrygge veier er uunngåelig. Å redusere farten redusere antallet ulykker og også hvor alvorlige de er, sa statsminister Édouard Phillipe i 2018.

På tross av myndighetenes noble hensikter er det stor motstand i folket, ifølge Jérôme Fourquet i meningsmålingsinstituttet Ifop.

- Rundt 70 prosent av befolkningen er mot, og det er ingen tegn til at det skal endre seg, sier Fourquet.

En del demonstranter mener også at fotoboksene bare er et tiltak for å sikre myndighetene penger, og at det tar penger fra de fattige.

Skadene på fotoboksene koster franske myndigheter store penger. Det koster fra 500 euro og oppover å reparere de skadede fotoboksene. Må man sette opp en helt ny fotoboks er kostnaden mellom 60 000 og 80 000 euro.

Vil slå hardere ned på demonstrasjoner

Tidligere denne uka sa statsminister Phillipe at regjeringen vil slå hardere ned på voldelige demonstrasjoner, ifølge NTB.

Etter sju uker med opprør protester i Paris og andre franske byer uttalte Phillipe at regjeringen vil støtte en «ny love som straffer de som ikke respekterer kravene til å arrangere protester».

Myndighetene planlegger også å utestenge kjente «bråkmakere» fra å ta del i demonstrasjoner, på samme måte kjente fotballpøbler har blitt utestengte fra stadioner.

Phillipe sa også at det i framtida vil være «bråkmakerne, ikke skattebetalerne» som må dekke de materielle skadene forårsaket av protestene.