60 prosent mener asylsøkerne i Norge kan true velferden

Nordmenn er redd for at norsk velferd og norske verdier vil gå tapt på grunn av asylsøkerne som ankom i fjor høst.

TRUES?: Over halvparten av de spurte svarer at de frykter for  at høstens økning i asylsøkere kan true den norske velferden og norske verdier. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
TRUES?: Over halvparten av de spurte svarer at de frykter for  at høstens økning i asylsøkere kan true den norske velferden og norske verdier. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nordmenns frykt for at asylsøkerne som ankom i fjor høst vil påvirke det norske samfunnet, lever i beste velgående.

I en fersk spørreundersøkelse svarer hele 60 prosent av de spurte at de mener norsk velferd kan bli truet av økningen i antall asylsøkere.

30 prosent mener det ikke vil ha noen påvirkning.

- «Trussel» er et kraftig begrep, så det er sterkt at 60 prosent mener at «velferden kan bli truet», sier UiO-professor Grete Brochmann, som også ledet Brochmann-utvalget, som leverte i 2011.

Deres mandat var å undersøke hvilke konsekvenser migrasjon kan ha på det norske velferdssystemet.

-Utvalget påpekte at innvandring – særlig av personer med lave kvalifikasjoner – kan være uheldig for velferdsstatens bærekraft. Men det er mulig å justere innretningen på velferdsstaten, slik at den tåler utfordringene fra innvandring bedre, sier Brochmann, og forklarer at man for eksempel kan satse på tjenester i stedet for kontantoverføringer.

- Aktivisering og kvalifisering av nykommere var andre anbefalinger fra utvalget. Dette er stadig svært viktig. Velferdsstaten som sådan er ikke «truet» i dagens Norge. Men høstens flyktningkrise skapte mye uro for hvordan situasjonen ville utvikle seg, mener Brochmann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer