60 prosent på Stortinget mener det er for lett å bli sykemeldt

Men ingen fører kontroll med politikernes sykefravær.

VIL STRAMME INN: Mange stortingspolitikere mener det er for lett å sykmelde seg. Med det er ingen registrering av deres eget fravær. Bildetekstene under viser hva noen av politikerne svarte på spørreundersøkelsen.  Foto: SCANPIX
VIL STRAMME INN: Mange stortingspolitikere mener det er for lett å sykmelde seg. Med det er ingen registrering av deres eget fravær. Bildetekstene under viser hva noen av politikerne svarte på spørreundersøkelsen. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Verken Stortinget eller de politiske partiene kan oppgi hvor mange sykedager landets folkevalgte har.

- Vi har ikke en sentral ordning for registrering for fravær for stortingsrepresentantene, sier Hans Brattestå, direktør på Stortinget til Dagbladet.

- Hvis du søker permisjon med sykdom som begrunnelse, skal det legges fram sykemelding. Men det er ikke så enkelt og relevant å ha en registrering, det ville bli lite veiledende for det reelle fraværet. Mitt generelle inntrykk er at det er særdeles lavt sykefravær for politikerne, legger han til.

128 svarte
Dagbladet har denne uka spurt stortingspolitikerne om de synes det er for lett å sykmelde seg i Norge.

75 svarte et klart «ja» på spørsmålet «er det for lett å bli sykemeldt i Norge?»

TORBJØRN RØE ISAKSEN (H): - Det er for enkelt å bli sykemeldt og for vansklig å komme tilbake til jobb. Det truer velferdssamfunnet.
TORBJØRN RØE ISAKSEN (H): - Det er for enkelt å bli sykemeldt og for vansklig å komme tilbake til jobb. Det truer velferdssamfunnet. Vis mer

33 svarte at dagens system ikke fungerer.

Bare 20 representanter svarte et klart «nei» på spørsmålet.

41 representanter ga beskjed om at de ikke ønsket å svare, eller var utilgjengelige.

Det betyr at 108 av Stortingets 169 representanter ikke har tillit til dagens sykemeldingssystem.

ERLING SANDE (SP): - Et eksempel som er urovekkende er at konflikter på arbeidsplassen til tider blir løst med sykemeldinger.
ERLING SANDE (SP): - Et eksempel som er urovekkende er at konflikter på arbeidsplassen til tider blir løst med sykemeldinger. Vis mer

Høyre har størst mistro til sykemeldingsordningen; samtlige representanter mener det er for lett å få sykemelding i Norge.

I SV synes ingen at sykemeldingene skrives ut for enkelt.

Interessant nok er både Ap og Frp splittet i spørsmålet, men i begge partiene er det et flertall som svarer «ja» eller sier de ikke har tillit til dagens ordning.

Av arbeiderpartiets 64 representanter svarte hele 32 at det er for lett å få sykemelding eller at de er kritiske til dagens ordning.

SIV JENSEN (FRP): - Det virker som det er altfor lett å bli sykemeldt og derfor burde Legeforeningen ta en mer konstruktiv debatt om dette framfor å avvise hele problemstillingen.
SIV JENSEN (FRP): - Det virker som det er altfor lett å bli sykemeldt og derfor burde Legeforeningen ta en mer konstruktiv debatt om dette framfor å avvise hele problemstillingen. Vis mer

Bare åtte svarte et klart nei.

Åpenhet
Dagbladet har vært i kontakt med samtlige partisekretariater på Stortinget. Ingen fører statistikk over fravær for sine representanter.

Frp's nestleder Per Arne Olsen mener politikerne bør være like åpne om sykefraværet sitt som alle andre.

- Særlig viktig at vi som vedtar lovene er gode eksempler for andre. Men fraværet vårt er vanskeligere å registrere, fordi en del av jobben vår er å være på farta.

Olsen bruker et eksempel fra situasjonen på Stortinget i fredag klokka 11:

KARIN ANDERSEN (SV): - Vi bør se over måten legene får betalt for å hindre at kjappe sykemeldinger og resepter belønnes, mens god oppfølging som trengs ikke blir gjort fordi det ikke gir betalt.
KARIN ANDERSEN (SV): - Vi bør se over måten legene får betalt for å hindre at kjappe sykemeldinger og resepter belønnes, mens god oppfølging som trengs ikke blir gjort fordi det ikke gir betalt. Vis mer

- Skjermen min viser at det akkurat nå er 45 av 169 representanter i huset. Det betyr ikke at resten er syke - de kan være på møter i hjemfylkene, på komitéreiser eller ute på andre oppdrag,

Fire dager
Høyres partileder Erna Solberg ser ikke behov for bedre oversikt over representantenes sykefravær. Selv har hun bare vært syk fire dager på sine 20 år som folkevalgt.

- Jeg kommer ikke til å argumentere for at en skal gjøre det mer byråkratisk på Stortinget, ved å måtte melde fra om litt kvalme eller influensa. Jeg mener det holder med et sykmeldingssystem der en får permisjon fra Stortinget når en er syk.

- Når staten krever tall og oversikter fra alle andre, burde vi ikke også vite hvor mye stortingsrepresentanter er syke?

- Det kan godt tenktes det bør være sånn, men vi har aldri hatt noe særlig stort problem med at folk er syke. Og jeg har god oversikt over Høyres representanter, slår Solberg fast.

KNUT ARILD HAREIDE (KRF): - Det har skjedd en utglidning og at noen dessverre utnytter systemet på en uheldig måte.
KNUT ARILD HAREIDE (KRF): - Det har skjedd en utglidning og at noen dessverre utnytter systemet på en uheldig måte. Vis mer

SVs parlamentariske leder Heikki Holmås opplyser at SV har prioritert å følge opp dem som har hatt fravær lenger enn fem dager.

- Da blir vara innkalt. Når vara innkalles, registreres det av Stortingets administrasjon. Kortere fravær på møtedager registrerer vi, men SV har ikke utarbeidet statistikk basert på dette, svarer Holmås.

Umusikalsk?
Senterpartiet har sin egen oversikt over representantenes sykemeldinger, men registrerer ikke egenmeldinger, bekrefter parlamentarisk leder Trygve S. Vedum.

- Kan du skjønne hvis noen mener det er umusikalsk at det ikke er noen kontroll?

- I utgangspunktet ja, men jeg tror alle ville forstå det, om de satte seg ned og så på hvordan situasjonen er. Å begynne med et egenmeldingssystem vil ikke fungere. De fleste som har denne rollen, arbeider et enormt antall timer, sier Vedum.

Følger opp
- Vi har ikke sett på dette ennå, men jeg ser ikke bort fra at det kan være aktuelt, sier Helga Pedersen, parlamentarisk leder i Ap.

TRINE SKEI GRANDE (V): - Det er åpenbart at enkelte leger sykemelder for lett - og for lenge.
TRINE SKEI GRANDE (V): - Det er åpenbart at enkelte leger sykemelder for lett - og for lenge. Vis mer

- Tror du det finnes representanter som utnytter denne friheten?

- Nei, det tror jeg ikke. Har man drevet valgkamp for å komme inn, er man interessert i å gjøre en skikkelig jobb. De fleste jobber mange og lange dager, langt ut over normal arbeidstid, sier Pedersen.

LAILA GUSTAVSEN (AP): - Legene har ofte veldig manglende kunnskap om arbeidsplassen, arbeidsmiljøet og tilretteleggingsmuligheter.
LAILA GUSTAVSEN (AP): - Legene har ofte veldig manglende kunnskap om arbeidsplassen, arbeidsmiljøet og tilretteleggingsmuligheter. Vis mer