Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

60 sikkerhetsfolk tatt etter bombeangrep som drepte 153

Sikkerhetstjenesten i Irak er gjennomkorrupt, ifølge ny rapport.

Foto: Khalid Mohammed / AP / SCANPIX
Foto: Khalid Mohammed / AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Over 60 offiserer og andre i Iraks sikkerhetsstyrker er pågrepet i forbindelse med terrorangrepet i Bagdad nylig. Landets sikkerhetstjeneste er gjennomkorrupt, ifølge en intern rapport.

De pågrepne var utstasjonert i Salhiya, hvor angrepet sist helg skjedde, og 13 av dem er offiserer, sier hærens talsperson, general Qasim Atta.


- Kommisjonen som har gransket dobbeltangrepet søndag, har beordret pågripelse av 13 offiserer av ulik rang og 50 medlemmer av sikkerhetsstyrken som var ansvarlig for beskyttelsen av Salhiya, sier Atta til nyhetsbyrået AFP.


153 personer ble drept og over 500 såret i det voldsomme dobbeltangrepet mot bygningen som huser landets justisdepartement. Angrepet er det verste i Irak hittil i år.


Anklager

Bagdad-guvernør Salah Abdul Razzaq har klandret sikkerhetsstyrkene etter angrepet og kritisert dem for tjenesteforsømmelse og mangel på årvåkenhet.


Politiet aksjonerte mot to hus tidligere i uka og arresterte flere personer. Bombematerialer ble også funnet, og ifølge forsvarstalsmann Mohammed al-Askari knytter dette al-Qaida og tilhengere av Saddam Husseins Baath-parti til ugjerningen.


Opptak fra overvåkingskameraer viser en hvit lastebil med det som ifølge Razzaq var over 2 tonn sprengstoff som kjører opp mot justisdepartementet. Lastebiler er forbudt i Bagdads gater på dagtid.


I august ble 122 personer drept i et lignende angrep mot utenriks- og finansdepartementets bygninger.

Korrupsjon

Angrepene er en også en påminnelse om den alvorlige korrupsjonen som gjennomsyrer Irak.


- Disse bilbombene kommer ikke fra himmelen. Det er noen som må kjøre bilene gjennom gatene inntil de treffer målet sitt. Om det ikke fantes korrupsjon, ville ikke angriperne våge å passere kontrollpostene, sier dommer Abd al-Sattar al-Beiriqdar, talsmann for Høesterettsrådet i Irak, til The New York Times.


Bakgrunnen for uttalelsen er en intern rapport om korrupsjon utarbeidet av generalinspektøren i innenriksdepartementet.


- Vakter bestikkes

Rapporten nevner spesielt bestikkelser av vakter ved kontrollposter som et stort problem. Men korrupsjonen går ifølge rapporten helt til topps i den irakiske administrasjonen. Selv om ingen nevnes med navn, er det på det rene at både handelsministeren og visetransportministeren er blitt presset til å gå av som følge av korrupsjonssaker i år.

Politifolk og tjenestemenn avisen har snakket med, forteller om en sikkerhetstjeneste som er mer opptatt av å berike seg selv enn å beskytte den jevne iraker.

- Korrupsjon er et fenomen som utgjør en reell trussel mot statsstrukturen, sa innenriksminister Jawad Bolani nylig.

Rapporten forteller i detalj hvordan korrupsjonen foregår i nettopp Bolanis departement.

- Fiktive politimenn

Penger trekkes fra lønninger, og kontrakter blir manipulert og diktet opp for å hale ut personlig profitt. Fiktive politimenn blir satt opp på lister over lønnsmottakere, slik at de overordnede kan håve inn lønningene. En annen metode er rett og slett å gi politimenn sparken, uten å rapportere det inn, slik at lønningene kan heves av sjefene.

Politifolk står for mye av informasjonen i rapporten. Flere av eksemplene tyder på at korrupsjonen er ute av kontroll.

- Vår brigadesjef stjeler 34.000 dollar i måneden av de 41.000 dollarene som skal gå til mat, sier en politimann.

- Enhver politimann med obersts rang eller høyere har minst ti politimenn som han tar hele eller deler av lønnen fra, legger han til.

- Fanger slippes fri

Rapporten avdekker også at opprørere og andre kriminelle blir løslatt mot klekkelige bestikkelser, mens et rulleblad lett kan forskjønnes mot betaling. Innsatte blir på sin side utsatt for overgrep av fengselsvaktene for å presse penger av familiemedlemmer.

Korrupsjon har lenge vært et problem i Irak, men i og med at USA spiller en mindre direkte rolle enn tidligere, er trusselen større enn noen gang.


(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media