||| Hvert år dør om lag 300 000 sjøfugl og 300 000 sjøpattedyr unødig etter å ha blitt tatt på krok, i garn og i trål rundt om i verden. I Norge finnes ingen oversikt over hvor mange dyr som blir tatt i såkalt bifangst. WWF krever dokumentasjon for å få en slutt på lidelsene.

- Alvorlig problem
- På global basis er dette et meget alvorlig problem, og en av de største utfordringene som fiskeriforvaltninga står overfor. Det som er synd, er at man hele tida har sagt at man tror problemet er lite i Norge, uten at det finnes noen dokumentasjon på det. Men alle fiskere vet at de til tider får dyr og fugler på garn og kroker, sier marinbiolog Nina Jensen i WWF.

5000 niser
Et anslag viser at så mange som 5000 niser omkommer hvert år som følge av bifangst i Nordsjøenr. I våre områder er også steinkobber og flere typer sjøfugl som lomvi, ender, ærfugl og skarv sterkt utsatt i møte med fiskeredskapene. I tillegg kommer mange andre typer sjølevende dyr og uønsket fisk som kastes døde over bord.

- Vi er avhengig av å få dokumentert dette for å få stoppet problemet, sier Nina Jensen.

WWF opplevde å få gehør for saken da de tok den opp i møte med Fiskeridirektoratet og Fiskeri- og kystdepartementet i går.

- Det er god vilje å spore, sier Nina Jensen.

Funker
Livet i havet er truet fra mange hold. Noen steder i verden har linefiske vært en årsak til at noen arter av albatross, og spesielt stormfugl, er nær utryddelse. Men i Sørishavet har dokumentasjon vist seg å nytte.

- Der har problemet vært veldig omfattende, og det pågår nå et stort kartleggingsprogram. Det går sort i å overhode ikke få bifangst, og det har resultert i en dramatisk nedgang de to - tre siste årene. Det er gledelig, og viser at tiltak faktisk funker, sier Jensen.

Tiltak mot bifangst kan være svært enkle, som stoffstrimler, farger eller bjeller som skremmer dyr og fugler vekk.
